Bursa de la Bucuresti a continuat sa evolueze in aceeasi nota de apatie caracteristica ultimelor saptamani si a incheiat sedinta in scadere usoara, cu doar 0,1%, intr-o piata a carei lichiditate a fost salvata de actiunile Fondului Proprietatea (FP), titlurile BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV), scrie Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor in primele doua ore de tranzactionare, in cadrul unor operatiuni cu volume foarte reduse de actiuni. Cu putin inainte de ora 12:00, majoritatea indicilor bursieri au trecut pe scadere usoara, iar rulajele au continuat sa fire reduse, atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare fiind axata doar pe cateva actiuni.

"Piata este marcata de apatie si lichiditate scazuta. Prelungita parca la nesfarsit, aceasta caracteristica, in general a sezonului estival, contribuie din pacate la reducerea sau chiar anularea interesului care ar putea veni din partea celor care au capital, insa, sunt inca nehotarati. Conform ultimelor statistici, se aduna din ce in ce mai multi bani in depozitele bancare, insa actiunile nu pot deveni inca un target de luat in seama, atat timp cat procesul de investit si dezinvestit devine anevoios chiar si in cazul unor portofolii de valoare mica", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,16% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,12%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,14%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat in crestere cu 0,18%.

Rulajul pietei de actiuni, de doar 11,6 milioane lei (2,5 milioane euro), a fost cu 73% peste nivelul de vineri, cand bursa a consemnat cea mai redusa lichiditate din ultima luna, de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Totusi, in prima parte a sesiunii precedente, actiunile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au fost oprite de la tranzactionare pentru intrunirea AGA.

"Pentru volumele reduse, o explicatie vine din antiteza dintre rezultatul analizelor fundamentale (care in multe cazuri plaseaza companiile ca fiind ieftine) si sentimentul de incertitudine omniprezent in ultimele luni (ce vine cu argumente pentru eventuale corectii). Cat timp niciuna dintre motivatii nu va inclina mai puternic balanta, volatilitatea se va mentine redusa, iar volumele pot inregistra noi recorduri negative", a afirmat brokerul.

Tihon a adaugat ca alte motive pentru care investitorii continua sa fie precauti la tranzactionare sunt alegerile parlamentare, problema "varfului fiscal" din SUA si situatia ajutorului financiar pentru Grecia.

"Fiecare dintre acestea ar trebui ca pana la finalul anului sa isi gaseasca un deznodamant. Ca atare, pentru ultima luna din an nu avem, inca, motive sa credem ca vom vedea o crestere a volumelor, insa, vor fi rezolvate o mare parte din pretextele pentru care deocamdata investitorii sunt absenti. Abia incepand cu luna ianuarie ne putem gandi la cresterea volumelor, in contextul in care anul viitor va debuta cu rezolvarea celor trei probleme (chiar daca vor si solutii temporare), iar strategiile de achizitii vor fi bazate pe ideea ca si in 2013 vor fi acordate dividende cu randamente exceptionale", a mai spus brokerul.

In sedinta de luni, titlurile Fondului Proprietatea au consemnat primul rulaj din piata, de 4,4 milioane lei, fiind urmate de actiunile BRD (1,8 milioane lei) si Banca Transilvania (1,5 milioane lei). Astfel, aceste actiuni au asigurat doua treimi din lichiditatea bursei.

Cea mai recenta operatiune cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,5345 lei, pret in crestere cu 0,38%.

In acelasi timp, actiunile BRD au scazut cu 0,68%, la 7,3 lei, iar titlurile Bancii Transilvania au stagnat la cotatia de 1,12 lei. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au incheiat in urcare cu 4%, la 0,039 lei, pe un rulaj de doar 77.000 de lei.

Cu putin inaintea orei 15:00, aceste titluri au sarit cu peste 14%, dupa ce a fost realizata o tranzactie cun un volum mai mare decat cele transferate anterior. Pachetul respectiv a fost cedat pentru 16.000 de lei. Dupa ce a fost atins punctul maxim, cresterea acestor actiuni s-a temperat usor, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie foarte reduse.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 80.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 1,2 milioane lei. Lichiditatea de vineri a fost asigurata in proportie de 75% de un deal cu actiuni Unirea Shopping Center (SCDM), de 896.000 de lei.

In sedinta de luni, actiunile Bucur Obor, firma care administreaza centrul comercial cu acelasi nume din Capitala, au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 17.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,96%, la 3,1 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, in asteptarea rezultatului unei intalniri a ministirilor de Finante din zona euro pentru deblocarea urmatoarei transe din ajutorul financiar pentru Grecia.

Grecia asteapta inca din iunie urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din pachetul de finantare externa de 130 miliarde euro acordat de UE si FMI. Distribuirea transei a fost suspendata inaintea alegerilor generale din Grecia din aceasta vara, iar avizul pentru deblocarea banilor a intarziat din cauza divergentelor politice din Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri