Bursa de la Bucuresti a incheiat in crestere cu 0,17%, intr-o piata cu un rulaj de doar 8,4 milioane lei, iar actiunile OMV Petrom (SNP) au scazut cu 1,37%, influentate de informatia ca un investitor vrea sa vanda 0,4% din titlurile companiei, scrie Mediafax.
Actiunile OMV Petrom au debutat in stagnare, dar apoi au inceput sa scada usor, iar dupa ora 10:45 s-au stabilizat la un pret cu aproximativ 1,4% sub ultima cotatie de luni. La inchiderea pietei principale, titlurile OMV Petrom erau cotate la 0,395 lei, pret in scadere cu 1,37%.

Actiunile companiei au fost, totodata, cele mai lichide din piata, cu transferuri de aproape 2 milioane lei si au asigurat aproape un sfert din rulajul bursei, de 8,4 milioane lei.

Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj a grupului Raiffeisen, si casa de brokeraj ceha Wood&Company au primit mandat din partea unui client pentru a vinde un pachet de actiuni OMV Petrom (SNP), reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei.

"Daca tranzactia se va face cu discount, cei care cumpara vor putea vinde imediat cu un profit fata de pretul din piata. Atunci, vinzi imediat, pariind ca poti sa cumperi actiunile mai ieftin in perioada urmatoare in cadrul ofertei/plasamentului", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,44% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,5%. Corectia indicelui BET-NG a fost influentata in principal de titlurile OMV Petrom.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,37%.

Rulajul pietei de actiuni, de 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro), a fost cu 28% sub rulajul sedintei precedente, de 11,6 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Climatul politic de la noi tine investitorii departe. Pana nu se clarifica situatia politica, nu cred ca se va incumeta nimeni sa aloce capital pentru Romania", a mai spus brokerul.

Exceptand actiunile OMV Petrom, rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat titlurile Fondului Proprietatea (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,5 milioane lei), SIF Transilvania (1 milion de lei) si SIF Banat-Crisana (615.000 de lei). Actiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,5345 lei, iar titlurile bancii au urcat cu 1,88%, la 1,141 lei.

In acelasi timp, actiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,81%, la 0,62 lei, iar titlurile SIF Banat-Crisana au incheiat in scadere cu 0,79%, la pretul de 1,13 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 62.000 de lei, valoare cu 22% mai redusa decat rulajul de luni, de 80.000 de lei. Un rulaj mai mic decat cel de marti a fost inregistrat la 30 octombrie, cand transferurile au insumat numai 56.000 de lei.

Titlurile Electroprecizia Sacele (ELZY) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 9.000 de lei, iar pretul a stagnat la 3,75 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Londra si Frankfurt avansau cu pana la 0,2%, iar bursa de la Paris era in scadere cu 0,1%. Pietele au fost pe verde inca de la deschidere, dupa ce creditorii internationali ai Greciei, statele din zona euro si FMI, au imbunatatit termenii din programul de ajutor financiar pentru statul elen si au deschis calea eliberararii unei transe in decembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri