Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,71%, intr-o piata apatica si unde mai multe tranzactii negociate cu 0,4% din actiunile OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, informeaza Mediafax.
Piata a evoluat incert la deschidere, dar dupa primele 20 de minute a trecut pe scadere, in linie cu bursele externe. Punctul minim al indielui general BET-C a fost atins la scurt timp dupa ora 15:15, cand piata era cu aproape 0,6% sub nivelul de marti.

La fel ca in precedentele sedinte, atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni, iar rulajele de pe piata principala au fost reduse.
Actiunile Fondului Proprietatea si titlurile OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 1,9 milioane lei si, respectiv, de 1,6 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu titlurile FP a fost realizata la 0,53 lei, pret in scadere cu 0,84, iar actiunile OMV Petrom au incheiat in coborare cu 1,27%, la 0,39 lei.

Cotatiile OMV Petrom au coborat in conditiile in care s-au realizat 49 de deal-uri, prin care BERD a vandut actiuni reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). Titlurile au fost transferate la pretul de 0,37 lei, cu 6,33% sub ultima cotatie de marti de pe piata principala, de 0,395 lei/titlu.

"Dupa stirea din presa (de luni - n.r.) referitoare la faptul ca exista un pachet de 0,4% din actiunile OMV Petrom, cotatia actiunilor a inceput sa sufere. Fiind un emitent reprezentativ pentru piata, celelalte actiuni s-au luat dupa titlurile OMV Petrom. In plus, trebuie sa tinem cont si de riscul care planeaza asupra distribuirii de dividende la Fondul Proprietatea din profitul din acest an. Astfel, toate aceste stiri au facut ca lichiditatea sa se mentina la cote de avarie. Dupa deal-ul cu pachetul de actiuni OMV Petrom, este posibil sa existe in piata o frenezie. Insa, aceasta frenezie nu cred ca va dura prea mult dintr-un simplu motiv, acela ca criza economica este inca prezenta", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,51%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,47% sub ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,63%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,46%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat in scadere cu 1,04%.

Unii investitori au fost mai activi pe tranzactionarea produselor structurate, intrucat acestia gasesc totdeauna contraparte la vanzarea sau cumpararea titlurilor in furnizorii de lichiditate si, totodata, aceste derivate inregistreaza si o volatilitate mai ridicata.

Astfel, tranzactiile cu actiuni realizate in piata principala abia au ajuns la 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), iar rulajul pe piata produselor structurate a fost de 3,7 milioane lei (821.000 de euro). Tranzactiile de pe acest segment de piata sunt oprite la ora 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei actiunilor.

Valoarea tranzactiilor de pe piata piata principala de actiuni a fost cu 24% mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro).

Deal-urile cu actiunile OMV Petrom au ridicat lichiditatea pietei actiunilor la 91,3 milioane lei (20,4 milioane euro), rulajul atingand astfel cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei saptamani.

O lichiditate mai mare decat cea de miercuri a fost inregistrata la 9 noiembrie, cand trei deal-uri cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea si tranzactiile negociate cu titluri SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) si Banca Transilvania (TLV) au ridicat rulajul la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro), nivelul maxim pentru ultimele 21 de luni.

"Nici dupa alegerile parlamentare nu ma astept sa se intample ceva spectaculos in piata. Se pare ca programul de guvernare al noului executiv va fi prezentat Parlamentului in 20 - 21 decembrie, astfel ca investitorii nu vor avea timpul necesar sa reactioneze avand in vedere ca luna decembrie este una scurta de tranzactionare. Astfel, nu ne mai ramane decat sa asteptam inceputul anului, care ar putea fi unul crescator, conform statisticilor", a afirmat Murgoci.

Totodata, el spune ca atentia investitorilor va continua sa fie axata pe evenimentele de pe plan extern, care i-au determinat pe investitori sa fie prudenti si astfel piata a ramas la un nivel redus.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat a saptea sedinta consecutiva de scadere si au atins cel mai redus pret de la listare, de 19,66 lei/titlu. Pretul este cu 5,02% sub ultima cotatie de marti. Corectia de miercuri a venit pe al treilea rulaj din piata principala, de 665.000 de lei.

Unii brokeri spun ca presiunea la vanzarea actiunilor BVB ar fi cauzata de un investitor mai mare care incearca sa vanda pachetul detinut, dar si de faptul ca rezultatele financiare ale BVB vor fi afectate de rulajele reduse inregistrate in ultimele luni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 61.000 de lei, valoare foarte apropiata de rulajul de marti, de numai 62.000 de lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, in conditiile in care atentia investitorilor s-a mutat spre negocierile pentru buget din SUA, anuland efectul pozitiv al acordului din Europa pentru finantarea Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri