SIF Oltenia (SIF5) si fonduri administrate de Franklin Templeton au cumparat miercuri actiuni OMV Petrom (SNP) in valoare cumulata de aproape 13 milioane lei (2,8 milioane euro) in cadrul tranzactiilor prin care BERD a vandut 0,4% din titlurile companiei energetice, potrivit raportarilor trimise Bursei.
SIF Oltenia a cumparat un pachet reprezentand 0,035% din actiunile OMV Petrom, pentru 7,4 milioane lei (1,6 milioane euro), scrie Mediafax. Astfel, participatia SIF Oltenia a crescut la 1,075%.

Pachetul preluat de SIF Oltenia a fost al doilea ca marime din cele 49 de deal-uri prin care BERD a vandut miercuri 0,4% din actiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Alt pachet de actiuni, reprezentand 0,0266% din titlurile OMV Petrom, a fost cumparat de Franklin Templeton Investment Funds, pentru 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Fonduri Franklin Templeton au fost in acest an principalii cumparatori de actiuni Petrom. Acestea au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat, inclusiv prin tranzactiile de miercuri, titluri reprezentand 0,36% din capitalul social al companiei, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape 2 milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.

Anterior tranzactiilor de miercuri, BERD detinea 2,03% din actiunile OMV Petrom, iar in urma transferurilor participatia sa a scazut la 1,63%.

Tranzactia prin care BERD a vandut pachetul de actiuni OMV Petrom a fost intermediata de firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company, iar actiunile nu pot fi transferate timp de trei luni de la efectuarea schimbului.

Actiunile au fost tranzactionate intre orele 16:31 si 16:36, la pretul de 0,37 lei. Pretul este cu 6,33% sub ultima cotatie de marti de pe piata principala, de 0,395 lei/titlu. Dupa realizarea tranzactiei, pe piata principala actiunile OMV Petrom au scazut cu 1,27%, la 0,39 lei.

In primele minute ale sedintei bursiere de joi a mai fost realizat un deal cu actiunile OMV Petrom la un pret de 0,37 lei/titlu, pentru 740.000 de lei.

Dupa prima ora de tranzactionare, pe piata principala cotatia a inceput sa creasca usor, cu 0,51%, la 0,392 lei, iar rulajul a urcat la 1,3 milioane lei.

Raportat la pretul la care au fost realizate deal-urile de miercuri, OMV Petrom este evaluata la 20,958 miliarde lei (4,645 miliarde euro), iar in functie de cotatia de la BVB, capitalizarea bursiera a companiei este de 22,317 miliarde lei (4,946 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea (20,11%).

Petrom a raportat profituri record in ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar in primele noua luni din acest an castigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mici decat in aceeasi perioada a lui 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri