Bursa a incheiat in crestere cu 0,39%, intr-o piata apatica si unde tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3), precum si deal-urile cu mai multe actiuni au ridicat lichiditatea la aproape 20 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute si, la fel ca in precedentele sedinte, volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse in majoritatea cazurilor. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 500.000 de lei consemnau doar actiunile emise de 5 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro), valoare de aproape doua ori sub rulajul sedintei precedente, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in principal de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, precum si de mai multe deal-uri.

In sedinta de luni, rulajul a fost acoperit in proportie de 73% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), SIF Transilvania (1,9 milioane lei), precum si de deal-uri cu 1,48% din actiunile BVB (2,2 milioane lei), cu actiuni OMV Petrom (3,8 milioane lei), precum si cu titluri SIF Oltenia (1,3 milioane lei) si BRD (354.000 de lei).

"Situatia pe piata de capital nu cred ca se va modifica semnificativ pana la sfarsitul anului. Va fi aceeasi stare de apatie, iar pe alocuri vom mai vedea cate o companie care va iesi in evidenta. Evolutia nehotarata a pietelor internationale, alegerile parlamentare, lipsa unei perspective economice pozitive pentru economia Romaniei, toate acestea actioneaza negativ asupra perceptiei investitorilor si nu putem vedea o revenire a volumelor", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,34%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,54% peste sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,87%.
Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,56%.

"Pe finalul anului cred ca vom vedea o evolutie pozitiva a pietei, dar in continuare fara volume mari. Evolutia pietei intr-o lichiditate scazuta nu este foarte concludenta, dar va trebui sa ne obisnuim cu acest gen de piata, cel putin pana cand vom vedea una-doua noi listari ale unor companii importante", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 4,6 milioane lei si, respectiv, de 1,9 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,65%, la 0,5405 lei, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 2,19%, la 0,6535 lei.

Deal-ul cu 1,48% din actiunile BVB a fost realizat la 20 lei/titlu, pret similar ultimei cotatii de joi. Pe piata principala, actiunile BVB au incheiat in stagnare, la 20 de lei, pe un rulaj de doar 31.000 de lei. In sedinta de miercuri, aceste actiuni au atins cel mai redus nivel de la listare, de 19,66 lei, iar joi au revenit la nivelul de 20 de lei.

Inca de saptamana trecuta in piata au fost plasate mai multe ordine de vanzare, care au dus preturile continuu in jos, ceea ce brokerii au interpretat ca fiind incercarea unui investitor mai mare de a vinde un volum mai ridicat. Prin deal-ul de luni, este posibil ca acest investitor sa fi terminat de vandut si, astfel, presiunea la vanzare sa se mai fi redus.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1%, sustinute de publicarea unor date pozitive privind industria manufacturiera in zona euro si in SUA, precum si un program de rascumparare de obligatiuni de 10 miliarde euro anuntat de Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri