Cotarea actiunilor Facebook pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti a atras atentia investitorilor tineri, care nu au mai avut contacte cu piata de capital, dar au devenit interesati de titlurile celei mai mari retele de socializare.
Actiunile Facebook au debutat vineri ATS-ul Bursei, cu un prêt de referinta de 93 de lei (pretul din SUA trecut prin cursul valutar). Titlurile pot fi tranzactionate in lei, prin intermediul oricarui broker active la Bursa de Valori Bucuresti. Compania a fost cotata de SSIF Tradeville, care este si market-maker, fiind al 26 emitent strain de pe sistemul alternativ.

“Nu putea lipsi din lista actiunilor straine tocmai cea mai mare retea de socializare, care a depasit anul acesta 1 miliard de utilizatori, fiind tot mai activa in monetizarea traficului, lucru vizibil in cresterea veniturilor”, a explicat Mihaela Biciu, director general al Tradeville, in cadrul evenimentului de lansarea a Facebook la BVB.

Oficialii Tradeville au explicat ca aceasta cotare atrage atentia atat a investitorilor deja familiarizati cu bursa, cat si a altor persoane incepatoare.

Liliana, o tanara de 25 de ani, a cumparat vineri 5 actiuni Facebook, acesta fiind primul sau contact cu piata de capital. “Am foarte mare incredere in companie, este cea mai mare retea de socializare, faptul ca fac parte din ea imi da un mare grad de incredere. Potentialul este foarte mare, Facebook este un stil de viata acum, atat pentru oameni, cat si pentru companii”, a declarat Liliana.

Tanara si-a deschis cont la Tradeville, participa la seminarii pentru a se informa si este convinsa ca va explora oportunitatile existente pe masura ce le va cunoaste.

Focus pe actiunile straine


Tradeville va continua sa se concentreze pe sectorul actiunilor international si in 2013. Compania si-a stabilit ca obiectiv atingerea unui rulaj mediu zilnic de 100.000 de euro pe acest segment, in conditiile in care rulajul actual este in jurul a 40-50.000 de euro, a explicat Mihaela Biciu.

Bogdan Barbieru, director de dezvoltare la Tradeville, spune ca cele mai interesante companii straine pentru investitori sunt cele din sectorul IT, motivul principal fiind ca acestia inteleg businessurile si simt ca fac parte din ele.

“Investitorii cu experienta sunt obisnuiti cu actiunile traditionale de la BVB, dar cei tineri sunt foarte atrasi de titlurile straine. Cand am inceput dezvoltarea acestui segment, ne-am propus sa ajungem la nivelul ATS-ului bursei din Ungaria, care are rulaje de aproximativ 50.000 de euro pe zi si suntem foarte aproape”, a declarat Barbieru.

Lansarea Facebook la BVB a fost facuta in cadrul targului de investitii organizat vineri si sambata de Tradeville, in prezenta a aproximativ 100 de persoane. Dintre participantii la targ, aproximativ 15% sunt client ai firmei organizatoare, a explicat Victor Stanila, PR manager al companiei.

Acest eveniment si seminariile de prezentare a actiunilor internationale au fost cele mai cautate de participantii la targ, interesul fiind peste asteptarile organizatorilor.

La sase luni de cand au fost listate in SUA, actiunile Facebook pot fi tranzactionate de romani pe Bursa de la Bucuresti (BVB), titlurile retelei de socializare fiind in urcare cu aproape 40% in ultimele patru saptamani.

Raliul Facebook a inceput pe 13 noiembrie, cu o zi inaintea expirarii unui termen care le interzicea angajatilor retelei sa vanda in piata peste 800 de milioane de actiuni, scrie Marketwatch.

Analistii spun ca mai multi factori au contribuit la aceasta revenire. Arvind Bhatia, de la compania financiara Sterne Agee, spune ca problema intrarii in piata a unei cantitati masive de actiuni noi Facebook pare sa fi incetat, presiunea la vanzare diminuandu-se in prezent. Citeste articolul complet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri