Bursa a inchis in stagnare, intr-o piata in care investitorii nu au reactionat la rezultatul alegerilor parlamentare, astfel ca lichiditatea a fost redusa, de 16,7 milioane lei, scrie Mediafax. In a doua zi de tranzactionare pe BVB, actiunile Facebook au avut un rulaj de 224.000 lei, cat actiunile BRD si Banca Transilvania la un loc.
Potrivit celui mai recent raport emis de Biroului Electoral Central, dupa numararea voturilor din aproape 96% din sectii, USL a castigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,08% la Senat.

Bursa de la Bucuresti isi mentine evoluta laterala inceputa in septembrie, in linie cu bursele europene.

"La inceputul lunii septembrie, Banca Central-Europeana a anuntat programul Outright Monetary Transactions (tranzactii monetare directe - n.r) si la o saptamana dupa, Fed a demarat a treia etapa a programului de Quantitative Easing (programului de relaxare cantitativa derulat pentru stimularea economiei, n.r). Acel moment a reprezentat sfarsitul trendului crescator din vara si inceputul unei perioade de evolutie laterala pentru bursele dezvoltate. Practic, din debutul lunii septembrie pietele dezvoltate nu au mai generat «free cash-flow» pentru investitiile in piete emergente", a declarat seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru.

El a aratat ca piata locala a resimtit, de asemenea, apatia burselor europene.

"Intrarile de bani din partea Franklin Templeton, prin achizitii OMV Petrom, si din partea Elliott, prin achizitii FP, au fost contrabalansate de vanzarile altor investitori straini, care au ales acest moment ca fiind unul prielnic pentru a iesi de pe piata. Situatia aceasta va dura pana in momentul in care pietele dezvoltate isi vor alege o noua directie. Spargerea in orice directie va genera fluxuri de capital dinspre centru spre periferie, care vor antrena si piata romaneasca", a completat Ciubotaru.

Investitorii de la BVB nu au reactionat vizibil la rezultatul alegerilor parlamentare si au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor.

Investitorii de la BVB au transferat in total actiuni de 16,78 milioane lei (3,7 milioane euro), peste lichiditatea de vineri, de 7,4 milioane lei (1,63 milioane de euro), cand a fost atins cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani.

Rulajul a fost asigurata in proportie de 64% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, in suma de 10,68 milioane lei, din care 5,58 milioane lei a reprezentat un transfer deal.

Titlurile FP au inchis sesiunea la un pret de 0,538 lei, cu 0,37% sub referinta.

Pe segmentul transferurilor negociate au fost inregistrate si doua tranzactii deal cu titlurile SIF Muntenia, in valoare de 1,05 milioane lei. Schimburile fost realizata la pretul de 0,731 lei, cu 0,14% peste ultima cotatie de vineri.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla aproape de nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a inchis in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,2% sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,19%.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete vest-europene erau in crestere usoara.Actiunile europene au deschis in scadere dupa ce premierul Italiei, Mario Monti, a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze, iar Grecia a extins termenul unui program de rascumparare de obligatiuni guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri