In 1994, Eugen Voicu infiinta Certinvest si lansa primul fond de investitii – Credit Fond. O piata financiara incipienta, dominate de banci si marcata ulterior de evenimentele SAFI sau FNI se deschidea pentru antreprenorul din Cluj. 18 ani mai tarziu, compania este cel mai mare administrator independent si are o istorie deloc banala.
Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Eugen Voicu, fondatorul Certinvest si presedinte al Consiliului de Supraveghere , povesteste ca ideea infiintarii companiei a aparut dupa ce a vazut in ziarul Financial Times o pagina de reclama la un fond de investitii al Merrill Lynch, ce avea un randament de 89% in dolari. Reclama i-a starnit interesul, a inceput sa studieze domeniul si sa caute parteneri sau banci depozitare.

„Eram intr-un moment in care Romania era inca in dezmeticire, economia nu era deloc pregatita pentru astfel de activitati. Am avut noroc sa gasesc o banca depozitar (Credit Bank) si am lansat primul fond de investitii – Credit Fond, redenumit ulterior Certinvest Prudent”, povesteste Voicu.

In aceeasi perioada se infiinta Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Se puneau, deci, bazele pietei financiare, intr-o epoca inca instabila.

„Imi amintesc momentul de lansare al companiei, a fost unul important. Printre membrii fondatori am avut companii precum Automobile Bavaria sau ComputerLand, firme de top atunci si acum. Ideea a avut un mare ecou in mediul de business, desi eu veneam din Cluj si nu cunosteam foarte multi oameni la acel moment”, spune Voicu.

Fondatorul Certinvest isi aminteste ca au inceput activitatea cu 1 calculator si doua imprimante luate in rate de la ComputerLand, desi la acel moment nu exista sistemul de vanzare in rate. Mobilierul din sediu era luat prin aceeasi modalitate de la Mobexpert, dupa ce Dan Sucu a avut incredere si a crezut in modelul de business. Prima echipa avea 4 oameni.

Primul sediu a fost pe Calea Mosilor, in doua camera ale unui apartament cu 4 incaperi. Insa, in scurt timp compania a inceput sa creasca asa ca in doar cateva luni sediul a fost mutat in 110 mp inchiriati la Piata Unirii. Dupa primul an de activitate, Certinvest a ajuns la 25 de angajati si peste 200 mp, in 1995.

“Era piata incipienta, dominate de sistemul bancar. Si marea parte a plasamentelor noastre era detinut de banci, aveam o forta de negociere mai mare si stabileam alte procente. Dar bancile nu au fost foarte solide, a venit evenimentul SAFI, care a lovit industria, urmat de FNI – o bomba cu ceas pentru noi. Intr-un fel a fost bine ca s-a intamplat asa, problema nu era daca urma sa cada, ci cand”, spune Voicu.

Certinvest nu a fost lovita direct, ci chiar avea clienti care migrau dinspre FNI. Lucrurile au stat insa si in sens invers, dar pana la urma clientii au inteles diferenta.

Dupa prabusirea FNI, toata industria a fost afectata. “Perceptia generala era ca toti suntem acelasi instrument periculos, nebulos, desi FNI a fost cu totul in afara legii”, mai spune Eugen Voicu.

De la prima tranzactie la reintoarcerea in antreprenoriat. Secretele succesului


In decembrie 2003, Eugen Voicu a vandut pachetul majoritar de 70% catre Fondului Romano-American de Investitii (RAEF). Patru ani mai tarziu, grupul britanic Aviva cumpara pachetul detinut de RAEF si cele 30% detinute de Eugen Voicu. In septembrie 2009, fondatorul a rascumparat societatea de administrare a investitiilor, precizand atunci ca valoarea tranzactiei este mai mica de cateva ori decat cea la care fusese vanduta firma.

„Experienta de a fi parte din grupul Aviva a fost foarte importanta, o folosim in continuare si ne diferentiaza. Suntem singura companie independenta cu experienta de multinationala. Sunt anumite aspecte pe care le regret, dar cel mai mult conteaza experienta mea si a echipei, care ne-a imbogatit si ne face sa ne dorim mai mult”.

Dupa doua tranzactii si o rascumparare, ar mai vinde Eugen Voicu? „La ambele vanzari am impus conditii strice, desi discutam cu mari companii. Am pastrat brandul, am ramas director general si am pus niste reguli de reevaluare. Daca as mai vinde, as face-o tot in conditii impuse de noi in care cred ca ne-am putea valorifica potentialul”, explica fondatorul companiei.

Cel mai mare regret al sau se leaga de faptul ca si-ar fi dorit sa se deschida mai repede si sa nu mai controleze tot, spune Voicu. “Era o atitudine specifica acelor ani, dar privind in urma, cred ca as fi evitat multe greseli. Alte regret mari nu am”.

Pe lista de realizari se afla multe premiere si proiecte inovatoare: primul fond de obligatiuni, primele tranzactii cu cardul, primul cont individual, primul fond de arta, primul fond de investitii pentru copii sau prima platforma de investitii online.

O concluzie ar fi ca inovatia este unul dintre ingredientele succesului. Care este reteta completa?

“O echipa care isi face treaba, are idei, creativitate si este atenta la detalii. Pe zona de vanzari nu am gasit inca metoda potrivita prin care sa ne batem cu retelele uriase ale grupurilor financiare, este o lupta grea”.

Cum arata viitorul?


Este greu de imaginat cum va arata Certinvest peste inca 18 ani, chiar si pentru Eugen Voicu. Urmatorul target este atingerea pragului de 100 milioane euro in administrare, cat mai curand, pentru a da companiei o alta forta si o mai mare stabilitate.

“Viitorul este al firmelor de administrare independente, atitudinea superficiala nu va avea succes. Sigur ca reteaua de distributie va face diferenta la cotele de piata, dar este o tendinte tot mai vizibila unde companiile mici si flexibile sunt interesante pentru clienti. Este valabil pentru orice business”, spune Voicu.

De exemplu, atmosfera inerna si cultura companiei sunt foarte importante. In multinationale, motivatia angajatilor este, de obicei la cote reduse, mai spune fondatorul Certinvest, spre deosebire de companiile mici unde oamenii vin cu placere si echipele rezista.

Cum se vad urmatorii ani? “Mi-e greu sa fac proiectii. Incercam sa gandim pe termen scurt si sa fim pregatiti pentru orice poate aparea pe termen lung”, conchide Eugen Voicu.

Cu peste 150 de milioane de lei si aproape 11.000 de clienti, Certinvest este cel mai mare administrator independent de fonduri de investitii, intr-o piata dominata de diviziile de asset management ale bancilor. Compania a implinit recent 18 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri