Bursa a crescut cu 0,25%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar deal-uri cu titluri OMV Petrom, precum si tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea si a patru dintre cele cinci SIF-uri au ridicat lichiditatea la 32 milioane lei, scrie Mediafax.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31,7 milioane lei (7 milioane euro), valoare aproape dubla fata de rulajul sedintei anterioare, de numai 16,7 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste 91% din lichiditatea pietei a fost asigurata de cinci deal-uri cu 0,056% din titlurile OMV Petrom (12,6 milioane lei), precum si de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (5,4 milioane lei), SIF Oltenia (3,4 milioane lei), SIF Moldova (2,7 milioane lei), SIF Banat-Crisana (2,4 milioane lei) si SIF Transilvania (2,3 milioane lei).

Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost inregistrat la finele lunii noiembrie, cand transferurile au insumat 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro).

"Romania nu a reintrat pe radarul fondurilor mari de investitii deoarece nu avem un program prin care sa atragem atentia asupra pietei de capital din Romania. Nu exista nimic la orizont. Au ramas foarte putini investitori si acest lucru il putem observa dupa volumele scazute din ultimele sase luni. Nu am avut o reactie la deznodamantul alegerilor parlamentare deoarece nu mai are cine sa reactioneze. Daca am fi avut tranzactii de 50 milioane lei, am fi avut si reactii atat pozitive, cat si negative, deoarece erau pareri diferite in randul investitorilor. Astfel, avem prea putine pareri si prea putini investitori care au o miza in segmentul pietei de capital", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Brokerul crede ca bursa locala se afla in plin proces de reasezare a portofoliilor, o parte dintre investitori reducandu-si portofoliile si iesind din piata din Romania, iar altii cumpara pachetele disponibile.

"Vanzatorii vand incet pentru ca nu au cui sa cedeze volume mari, iar cumparatorii aduc lichiditati, insa putine, si la randul lor nu accelereaza achizitiile. Este un joc de-a soarecele si pisica. Partea pozitiva este ca exista cumparatori chiar si pe lichiditatea aceasta mica", a adaugat Ceuca.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,5%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,8% peste ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,63%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,13%.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,24%.

"Daca viitorul Guvern va arata in cateva luni ca este capabil sa se organizeze, ca poate sa dea primul ministru, ca se pot face pasi pentru aprobarea bugetului statului in forma finala, nu cum este acum de principiu, si poate rezolva problemele guvernamentale si economice, cu siguranta vom vedea si reactiile pe masura pe bursa. Raspunsul il vom avea in cateva luni. Nimic nu se poate face peste noapte, dar in acelasi timp daca vom vedea pasi mici vom avea cu siguranta si reactii pozitive pe piata. Pentru a putea reatrage atentia asupra bursei locale trebuie sa facem ceva si din interior. Un program de privatizari cu termene fixe sau un buget multianual ar putea readuce investitori interni, precum si externi inapoi spre piata de capital romaneasca", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 5,4 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,538 lei.

La finalul sedintei, rulaje de peste 500.000 de lei mai inregistrau doar actiunile emise de 7 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei Rasdaq a urcat la 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro) si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni datorita unui deal cu 15,67% din actiunile Albalact pentru 10,6 milioane lei (2,3 milioane euro).

Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost inregistrat pe 10 septembrie, cand lichiditatea a fost de 18,7 milioane lei (4,1 milioane euro), pe fondul unei tranzactii prin care omul de afaceri Ioan Niculae a mutat pachetul de pe o firma pe alta de actiuni detinut la Giurgiu Nav, reprezentand de 92,54% din capitalul social. Tranzactia de atunci a fost realizata pentru 17,3 milioane lei (3,8 milioane euro).

Deal-ul cu actiunile Albalact a fost realizat la cateva minute dupa tranzactiile negociate cu pachetele mai mari de titluri OMV Petrom, astfel ca transferurile pot insemna iesirea unui fond din actionariatul celor doua companii.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri