Bursa de la Bucuresti a crescut cu per ansamblu cu 0,12%, dar SIF-urile au scazut cu peste 1%, cea mai mare depreciere zilnica inregistrata in ultima luna.
Indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cu 1,2% in aceasta saptamana, scrie Mediafax. Astfel, cu doar sape sedinte de tranzactionare inainte de finalul anului bursier, indicele este cu numai 0,1% peste nivelul din 2011.

In aceasta saptamana, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 1,52%, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,33%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 11,35%, iar BET-FI cu aproape 28%.

Volumele de tranzactionare au fost in crestere in sedintele de marti si miercuri, insa apoi piata a revenit la starea de apatie din ultimele luni, marcata prin rulaje reduse si variatii usoare ale preturilor.

"Cred ca volumele mai ridicate au fost mai mult ceva accidental. Nu cred ca se cumpara inca pentru dividend in general. Multi manageri de fond sunt cu gandul la vacanta, nu cred ca se mai agita multi, plus ca performanta din acest an este buna si nu are rost sa o strici. Nici in sedintele care au mai ramas nu cred ca se va intampla mare lucru. Alegerile nu au avut impact major, pentru ca nu s-a intamplat nimic spectaculos. Este important sa vedem care va fi noua structura a guvernului", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Company, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,29% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut nesemnificativ, cu 0,09%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 1,06% sub ziua anterioara.

Actiunile Artego (ARTE) au urcat cu 15% pentru a treia sedinta consecutiv, amplificandu-si ascensiunea din ultimele trei sedinte la 52%. In ultimele trei sedinte au fost transferate actiuni reprezentand 1,1% din capitalul social al firmei, pentru 891.000 de lei. Cele mai mari volume au fost transferate vineri, pentru 618.000 de lei.

Cresterea vine pe fondul achizitiilor realizate de firma Electroarges (ELGS), controlata indirect de omul de afaceri Catalin Chelu. Electroarges detine deja 10% din actiunile producatorului de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,7 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 46% peste rulajul de joi, de 12,1 milioane lei (2,6 milioane euro). Peste doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Bancii Transilvania (4,3 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,2 milioane lei), BRD (2,3 milioane lei) si SIF Transilvania (1,1 milioane lei).

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate doua pachete de titluri de stat pentru 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro).

Analistul de la Wood&Company crede ca piata locala va fi animata din primavara avand in vedere deciziile care vor fi luate astfel incat Fondul Proprietatea sa poata distribui dividende, eventuale progrese privind listarea FP la bursa de la Varsovia, precum si programul de rascumparare de actiuni ale Fondului. Alte evenimente care vor anima piata vor fi alegerile la SIF-uri, liberalizarea gazelor si, probabil, o revenire a sectorului bancar.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 219.000 de lei, valoare cu 40% peste rulajul de joi, de doar 156.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Londra si Paris erau in scadere cu 0,2%, iar bursa de la Frankfurt avansa nesemnifiactiv, cu 0,07%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri