Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,77%, pentru a sasea sedinta consecutiv, intr-o piata unde investitorii au ridicat pretul actiunilor BRD (BRD) cu 3,26%, titlurile Erste (EBS) au urmat evolutia de la Viena si au avansat cu 4,41%, iar rulajul a urcat la maximul ultimelor trei saptamani, scre Mediafax.
In ultimele sase sedinte, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 2,44%.

Atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni si in sedinta de marti, printre aceste titluri regasindu-se Erste, BRD, SIF Moldova si Fondul Proprietatea. La finalul sedintei, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,99%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,94% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,05%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,18%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a situat cu 0,72% peste ziua anterioara.

Actiunile BRD au fost pe verde inca din primele minute, iar dupa ora 11:30, au urcat cu peste 3%, odata cu introducerea unor ordine mai mari de cumparare, desi au in majoritatea cazurilor fost vizate volume reduse de titluri. La inchiderea sedintei, volumul de actiuni scoase la vanzare a depasit titlurile pentru care erau ordine de cumparare, desi in cea mai mare parte a sedintei cererea a fost aproape dubla fata de oferta.

In total, pe piata principala au fost tranzactionate actiuni BRD de 5,9 milioane lei, prin de 272 de tranzactii. Cu aceste titluri a fost realizat si un deal, de 750.000 de lei, la pretul de 7,5 lei, cu 1,9% peste inchiderea de luni.

Tranzactii negociate au fost efectuate si cu titluri Transelectrica (1,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,6 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei) si Banca Transilvania (1,2 milioane lei).

Unii brokeri cred ca interesul mai ridicat pentru actiunile BRD si deal-urile cu titlurile Transelectrica si OMV Petrom sunt sustinute de intrari noi de bani in piata din partea unor investitori. In acelasi timp, alti brokeri cred ca tranzactiile reprezinta iesiri din piata ale unor investitori.

"Dealurile de astazi (marti - n.r.) nu cred ca reprezinta o intrare spectaculoasa a unor investitori straini, ci dimpotriva poate fi o iesire, avand in vedere faptul ca unele banci au anuntat recent ca renuta la activitatile din piata de capital. Investitorii nu cred in declaratii privind stabilitatea politica, ci asteapta fapte si rezultate concrete. Se asteapta instalarea noului guvern si ceea ce are de gand sa faca. Pana la sfarsitul anului nu ma astept la minuni, poate doar in ultima zi sa existe cateva cresteri determinate de cosmetizari de portofolii pe final de an. In rest, ne concentram pe inceputul anului viitor", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

In total, investitorii au tranzactionat actiuni de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 57% peste rulajul sedintei precedente, de 25,8 milioane lei (5,7 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de marti a fost inregistrata pe 28 noiembrie, cand BERD a vandut 0,4% din actiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro), ridicand rulajul la 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro).

Aproape 80% din rulajul de marti a fost asigurat de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (13,3 milioane lei), BRD (5,9 milioane lei), Erste (4,1 milioane lei) si SIF Moldova (3 milioane lei), precum si de deal-urile cu titlurile Transelectrica, OMV Petrom si Banca Transilvania.

Market makerii pe titlurile Erste au ridicat pretul de la BVB cu 3% inca de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel in imediata apropiere a cotatiei de la Viena, unde este piata principala a actiunilor Erste. La inchiderea sedintei, aceste titluri erau la 106,5 lei (23,84 euro), pret cu 4,41% peste nivelul de luni.

In acelasi timp, pe bursa de la Viena, actiunile Erste avansau cu 4,03%, la 24,16 euro.
Pe piata Rasdaq, lichiditatea a urcat la 4,2 milioane lei, fata de doar 258.000 de lei in sedinta precedenta.

Rulajul a fost asigurat in proportie de % de un deal de aproape 4 milioane lei, prin care au fost transferate actiuni reprezentand 14,33% din titlurile firmei Textila Oltul din Sfantu Gheorghe (TEXU). Pachetul de actiuni transferat este similar participatiei pe care SIF Moldova o are firma.

Titlurile au fost cedate la pretul de 10,06 lei, pret de peste doua ori mai mare decat cea mai recenta cotatie, inregistrata in 10 aprilie 2009, de 4,05 lei/titlu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri