Pretul la titeiul de tip Brent, specific zonei europene a atins in aceasta dimineata un nivel de 108,34 dolari SUA pentru un baril. In acest timp, pretul la titeiul de tip WTI s-a situat la 87,74 dolari americani. Un baril reprezinta 158,98 l.
Sedinta de politica monetara a Federal Reserve de saptamana trecuta nu a dus la cresterea pretului la titei, asa cum se asteptau multi jucatori din piata. Dupa o usoara crestere de aproape 2%, cotatia la titeiul de tip Brent, specific zonei europene, a inceput sa scada, ajungand vineri, 14.12., pana la nivelul de 106.50 dolari SUA/ baril. Luni am avut o crestere usoara, peste nivelul de 108 dolari/baril, cred ca avem de a face cu o crestere temporara.

Chiar daca moneda americana s-a depreciat fata de moneda europeana, din cauza stirilor optimiste venite de la organismele europene privind viitorul zonei euro si astfel indicii burselor internationale au crescut usor, pretul la titeiul de tip Brent ramane in divergenta cu evolutia cotatiilor celorlaltor produse de referinta.

Explicatia ar putea fi faptul ca jucatorii iau tot mai mult in considerare situatia economica internationala, care nu justifica o eventuala crestere a cotatiei la Brent, nici economia Chinei nu da inca semne de revenire desi o serie de analisti economici se astepta la acest lucru pentru anul viitor. In acelasi timp, cu toate ca Presedintel FED a anuntat saptamna trecuta dublarea sumei lunare alocate pentru stimularea economiei din Statele Unite si scaderea somajului, eventualele efecte de crestere a cotatiilor din piatele financiare tot nu se vad. Daca luam ca referinta efectele acestor programe de stimulare monetara din anii trecuti, Q1 si Q2, ar trebui sa incepem sa observam o crestere a indicilor bursei din SUA, o depreciere a monedei americane la nivel international si o crestere a preturilor la marfuri.

Efectele acestui program de stimulare monetara a economiei americane se vad in timp. Cel putin un an sau doi pana cand vom avea rezultate positive. Este astfel greu de crezut ca somajul din SUA va scadea in 2013 sub 7% ca urmare numai a acestui program de stimuli. Nu cred ca in contextul economic international actual economia SUA va inregistra cresteri semnificative, fara alte masuri de ordin fiscal. Fantoma recesiunii bantuie America!

Chiar daca saptamana trecuta declaratiile liderilor europeni privind viitorul zonei euro au adus ceva optimism in pietele financiare, situatia este departe de a fi… rezolvata, in primul rand somajul ramane la nivel ridicat si nu da semne ca ar putea scadea!

Discutiile de saptamana trecuta intre principalele puteri nucleare si autoritatile de la Teheran nu au adus nimic nou: autoritatile raman deschise in privinta unei inspectii la uzina de la Parchin, unde se presupune ca s-ar dezvolta programul de cerceatre nucelara al Iranului, bineinteles doar in conditille impuse de ei privind durata si numarul inspectorilor .

Este posibil ca pana la finalul anului sa asistam la variatii mari ale cotatiilor pe toate pietele finaciare, in principal datorita faptului ca numarul celor care fac tranzactii va scadea, piata va fi cu siguranta “thin”, miscarile mari - daca vor fi - vor fi generate de volume mici, volatilitatea va creste. Cu siguranta ca vor fi multi jucatori in piata care isi vor inchide pozitiile de cumpare/vanzare spre finalul anului.
Conform declaratiilor membrilor OPEC, pretul titeiului este stabil, echilibrat din punct de vedere al cererii si ofertei si este “bine ca se mentine peste nivelul de 100 dolari SUA/ baril”!

Conform OPEC, orice scadere sub nivelul de 100 dolari/ baril este limitata, ea nu poate dura mult, pentru ca in acest caz este posibil sa asistam si la o scadere a cotei zilnice de productie.

Pretul la titeiul de tip Brent va continua acest trend descendent in urmatoarele zile, este posibil sa ajunga pana la nivelul de 103 dolari/ baril. Nu cred ca acest trend va continua si anul viitor, cred ca in primele zile de tranzactionare ale anului 2013 acest trend se va inversa, pretul la titei va incepe sa creasca repede spre chiar si peste nivelul de 110 dolari/ baril.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri