Sfarsitul de an ceva mai bun inregistrat pe Bursa, care a culminat cu raliul de Craciun din ultimele saptamani, pare sa ii fi adus pe brokeri la ganduri mai bune pentru urmatorul an, majoritatea estimarilor acestora anticipand cresteri de pana la 20% in 2013.
"Pentru 2013 ma astept la o crestere de 15% pe indicele BET, si de 20% pe BET-FI", spune Razvan Pasol, directorul general Intercapital Invest.

Pana pe 25 decembrie, BET, indicele celor mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de la Bucuresti castigase 15,6%, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea (FP), urcase cu putin peste 28%.

"Ca predictii generale, ma astept la cresteri de 15-25% pe indicii BET si BET-FI in 2013. Mentinerea unor randamente scazute pe piata monetara ar putea contribui la cresterea apetittului de risc pe parcursul anului 2013", este de parere Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Ceva mai putin optimist este Octavian Molnar, seful IFB Finwest, care subliniaza ca eventualele cresteri vor putea sa fie sustinute doar de ofertele publice facute la companiile de stat dar si de alegerile din primavara pentru conducerile SIF-urilor.

"Estimarile mele optimiste sunt cresteri de 10%, respectiv 15%, pe BET si BET-FI. Totusi, cred ca anul 2013 va fi unul de scadere; ofertele publice pe care statul trebuie sa le faca pe bursa, precum si evenimentele importante de la SIF-uri din prima jumatate a anului, sunt elementele care pot schimba configuratia pietei", a declarat Molnar.

S-a terminat razboiul politic. Revin investitorii pe Bursa?


Marea problema a pietei in 2013 va ramane insa numarul si valoarea tranzactiilor. Rulajele scazute au lovit din plin piata in acest an, efectele fiind vizibile atat la nivelul profitabilitatii in scadere a BVB, cat si la nivelul marilor firme de brokeraj, ING si UniCredit fiind doua din cele patru banci care au decis sa isi inchida in acest an operatiunile de brokeraj.

"Scaderea lichiditatii sub limitele care asigura supravietuirea reprezinta principala amenintare pentru piata de capital romaneasca in 2013. Evolutia de ansamblu a Bursei de Valori Bucuresti va fi influentata mai ales de capacitatea noii conduceri a BVB de a moderniza rapid conditiile tehnice de desfasurare a activitatii de tranzactionare, precum si disponibilitatea statului de a aviza desfasurarea ofertelor publice prognozate", este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Nilas se asteapta ca in varianta cea mai probabila principalii indici ai BVB sa urce cu 10% in 2013. " In varianta pesimista, scaderea poate sa depaseasca 20%", aduaga el.

In privinta lichiditatii, cel mai optimist este Valerian Ionescu, seful diviziei piete de capital din cadrul BCR, care anticipeaza o revenire pana la 35-40 mil. lei/zi, in lipsa unor evenimente negative majore.

In schimb, MIhaela Biciu, directorul general Tradeville, mentioneaza ca de dorit ar fi ca lichiditatea medie sa nu scada sub 5 mil. euro/zi. Dintre brokerii chestionati, Biciu are si estimarile cele mai putin optimiste in privinta principalilor indici ai BVB.

"Exceptand volatilitatea intra-anuala cred ca indicele BET poate marca o crestere de 5-10% in 2013, in timp ce judecand prin prisma coeficientului beta superior indicele BET-FI ar trebui sa creasca 7-14%", spune ea.

Dupa un 2012 in care lipsa activitatii de pe BVB a fost pusa mai mereu pe seama incertitudinii politice, lucrurile ar putea sa se schimbe in urmatorul an. Aparenta pace dintre premier si presedinte, precum si majoritatea solida din Parlament care sustine Guvernul ar trebui sa elimine amenintarea politicului asupra pietei de capital - "scuza" cea mai des pomenita in ultimul an pentru a motiva evenimentele negative din piata de capital.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri