Pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore: incetinirea si recesiunea economica din ce in ce mai evidente si mentinerea crizei din zona euro fara intensificari majore, considera analistii Erste Group in cel mai recent raport.
Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, analistii Erste subliniaza ca pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc iar abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie.

„Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor”, considera Henning Esskuchen (foto), Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Pietele din Europa Centrala si de Est au inregistrat performante diferite in 2012, astfel ca analistii Erste anticipeaza o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, intrucat renegocierea unui acord cu FMI si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor UE vor sustine creditarea. Analistii mai vad o scadere a economiei cehe cu 0,1% si mentinerea Ungariei in recesiune.

Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est au avut o evolutie destul de buna in ultimul trimestru din 2012, cel putin in ceea ce priveste Republica Ceha si Slovenia, in timp ce Serbia a inregistrat performante solide, iar evolutia Croatiei a confirmat perspectiva pesimista a analistilor Erste.

Si evolutia Poloniei a depasit asteptarile, sustinuta probabil intr-o mai mare masura de relaxarea monetara.

„Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea. In final, recomandarea de supra-pondere clara pentru Turcia a fost cu siguranta optiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit”, explica Esskuchen.

Analistii anticipeaza un debut relativ lent in 2013, dupa ce pietele au incheiat anul 2012 in forta. O usoara consolidare ar putea fi urmata de o imagine mai clara privind perspectiva de crestere, punand bazele unui al doilea impuls pentru piete.

„Consideram ca marcarea profiturilor si o usoara consolidare nu ar fi deloc actiuni negative, in special avand in vedere convingerea noastra ca pietele au crescut in mare parte datorita unei schimbari in perceptia riscului. Tindem sa estimam o crestere mai puternica in special spre sfarsitul primului trimestru din 2013”, explica Esskuchen.

Sentimentul economic se imbunatateste pentru Romania


Cel mai recent indicator ZEW/Erste privind sentimentul pentru ECE arata ca asteptarilor economice pentru ECE in urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor.

Expertii asteapta in continuare o oarecare stabilizare a evolutiei economice in urmatoarele sase luni in Republica Ceha, Polonia si Slovacia. Prin urmare, evaluarea situatiei actuale din Slovacia si Polonia este mai degraba echilibrata sau pozitiva. Sentimentul economic privind Romania s-a imbunatatit semnificativ. Evaluarea expertilor privind situatia economica actuala s-a imbunatatit pentru Croatia, Ungaria si Romania.

„In mod cert, cea mai puternica propunere a noastra este schimbarea dinspre Turcia spre Rusia. Romania si Europa de Sud-Est (adica Serbia) ar putea beneficia de pe urma statutului lor de piete de frontiera, presupunand ca perceptia generala asupra riscului se mentine pozitiva. Ramanem mai degraba precauti in privinta Poloniei, fiind evident ca indicatorii fundamentali nu permit construirea unui caz pozitiv. Pentru Austria si ECE, ne mentinem un optimism prudent, dar ne asteptam din nou la o oarecare consolidare dupa evolutia puternica din T4 2012”, spune Esskuchen.

Analistii Erste remarca la Romania si Bulgaria indicatori fundamentali care arata destul de bine si, recent, opinia generala privind cresterea castigurilor s-a imbunatatit destul de mult. „Atat timp cat situatia politica nu va avea impact prea mare in piata, lichiditatea suplimentara ar putea ajunge pe piata. Totusi, riscul ramane ridicat in continuare si de indata ce vom constata o deteriorare majora a sentimentului general, Romania va fi nevoita sa suporte consecintele statutului sau de piata de frontiera”, se mai arata in raportul citat.

Sursa foto: www.erstegroup.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri