Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,64%, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au scazut cu 3,35%, in conditiile in care o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat dupa cresterile puternice din precedentele zile, scrie Mediafax.
In aceasta saptamana indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cu 3,24%, si a incheiat cu 8,8% peste nivelul de anul trecut. Astfel, indicele este la cel mai ridicat nivel pentru ultimele opt luni, o valoare mai ridicata fiind atinsa pe 4 aprilie 2012.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a urcat in aceasta saptamana cu 2,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a avanast cu doar 0,48%. Raportat la nivelul din 2012, BET peste pe plus cu 8,48%, iar BET-FI cu 5,61%. Astfel, indicele BET a incheiat saptamana la cel mai ridicat nivel din 7 iulie 2011, iar indicele BET-FI la maximul de dupa 11 aprilie 2011.

Spre deosebire de primele doua sedinte din acest an, rulajele au scazut in aceasta saptamana, insa in atentia investitorilor au intrat actiuni mai putin lichide, una dintre acestea fiind Banca Comerciala Carpatica.

In acest caz, pretul a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, astfel ca actiunile au incheiat in scadere cu 0,37%.

In primele minute ale sedintei de vineri, titlurile bancii au revenit pe crestere, cu pana la 6%, insa apoi au inceput sa scada. La inchiderea sedintei, titlurile Carpatica erau cotate la 0,052 lei, pret cu 3,35% sub cel de joi.

Investitorii au realizat 323 de tranzactii cu aceste actiuni, in valoare cumulata de 234.000 lei.

"«Fum fara foc nu exista». Cam asa se intampla in cazul actiunilor Carpatica. Totul a inceput cu niste zvonuri care au intetit dorinta unor speculatori de a profita de aceste posibile evenimente. Cand unele din zvonuri nu s-au adeverit, cum a fost cel care-l indica pe Robert Rekkers posibil viitor director general, piata a inceput sa reactioneze invers si se marcheaza din profit, insa se si sta la panda pana la aparitia altor zvonuri. «Buy on rumor, sell on news» (cumpara pe zvon, vinde pe stire), cam asa sta treaba cu evolutia actiunilor Carpatica. Pe viitor, ma astept sa mai apara ceva zvonuri pentru ca nu a existat nicio reactie oficiala din partea celor vizati de zvonuri. Ca atare, cred ca am mai putea asista la o volatilitate ridicata in sedintele viitoare", a declarat pentru Mediafax Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,33%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,28% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,03%.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,35% peste ziua precedenta.

Rulajul pietei actiunilor, de 32,7 milioane lei (7,5 milioane euro), a fost cu 47% peste cel de joi, de 22,2 milioane lei (5 milioane euro). Acesta a fost cel mai ridicat rulaj din aceasta saptamana si, totodata, al doilea din cele sapte sedinte din acest an.

Peste 60% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (10,7 milioane lei), OMV Petrom (4,8 milioane lei, din care un deal de 914.000 de lei) si tranzactii negociate cu titluri SIF Moldova (3 milioane lei) si Transelectrica (1,4 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 2,9 milioane lei, valoare de peste trei ori mai mare decat cea de joi, de 841.000 de lei.

Rulajul a fost asigurat in proportie de %, de un transfer cu 73% din titlurile firmei Ramira Baia Mare (peste 2 milioane lei) si un deal cu actiuni Napochim Cluj (707.000 de lei).

Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de linii de asamblare caroserii pentru industria de automobile Ramira Baia Mare a fost transferat la pretul de 2,5 lei, cu 59,24% peste cotatia anterioara. Anterior tranzactiei de vineri, pachetul majoritar de actiuni era detinut de firma Izoterm, parte a grupului de firme Izoterm, controlat de omul de afaceri Matei Dumitru. Acesta este si director general al Ramira.

In acelasi timp, actiunile producatorului de mase plastice Napochim au fost tranzactionate la 0,106 lei, in crestere cu 25,44%.

"Avand in vedere tendinta ascendenta manifestata de o saptamana pe actiunile cotate pe BVB, nici cele de pe piata Rasdaq nu putea fi ocolite de acesta crestere. Pe fondul lichiditatii foarte reduse, pe unele actiuni au fost cazuri de cresteri de 100% sau chiar mai mult. Aceste cresteri nu au legatura strict cu companiile respective, ci pur si simplu acum se cumpara actiuni care sunt ieftine si unde firmele respective au o situatie economica promitatoare. Cumparatorii sunt simpli speculatori, care doresc prin asemenea operatiuni sa obtina un castig imediat bazandu-se pe o evolutie favorabila in sedintele de tranzactionare urmatoare", a mai spus Murgoci.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Piata de la Londra avansa cu 0,2%, in timp ce bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri