Investitorii institutionali straini au continuat sa fie principalii cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea (FP) si in luna decembrie, astfel ca participatia lor a crescut la 52,2%, de la 51,88% la finalul lunii noiembrie.
Astfel, investitorii institutionali straini controlau la finele lunii decembrie 54,6% din drepturile de vot, potrivit raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Diferenta dintre numarul de actiuni si numarul de voturi in AGA este determinata de faptul ca titlurile detinute de Fondul Proprietatea (1,74%) si de Ministerul Finantelor Publice (2,65%) nu sunt cu drept de vot in AGA. Pachetul de actiuni detinute de Fondul Proprietatea a fost rascumparat in 2011, insa titlurile nu au fost anulate intrucat decizia AGA in acest sens este contestata in instanta de un actionar.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia cumparand peste 34% din titluri. La finele lunii februarie a anului 2011, de cand Fondul prezinta defalcat pe tipuri (persoane fizice sau juridice) si cetatenie actionariatul, investitorii institutionali straini aveau putin peste 18% din actiuni.

Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina 15,33% si, respectiv, 9,43%.

Cele mai importante pachete de titluri au fost vandute de la listare de persoanele care au fost despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea. Acestia au primit actiunile de la Ministerul Finantelor Publice, astfel ca participatia ministerului a scazut de la 36,79% in februarie 2011, la 2,65%. La acel moment, actionarii persoane fizice romane aveau 30,78% din titlurile Fondului.

Participatia acestora a scazut anul trecut de la 34,89% la 27,9%. In luna decembrie, pachetul acestora a coborat de la 28,22%, cat era in luna noiembrie.

Investitorii institutionali inregistrati in Romania au cumparat anul trecut 0,26% din actiunile Fondului Proprietatea, astfel ca au ajuns sa detina 9,41% din capitalul social, fata de 9,15% in 2011. La finele lunii februarie a anului 2011, acesti investitori aveau 5,57% din titluri, iar la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut detineau 9,31% din actiuni.
Participatia actionarilor persoane fizice straine a scazut si in ultima luna a anului trecut, de la 6,17% la 6,06%. In februarie 2011, acesti actionari aveau 8,8% din titlurile FP, iar in decembrie 2011 detineau 9,37%.

Potrivit celor mai recente raportari, din mai 2012, cel mai mare actionar persoana fizica este Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa. Ea avea atunci un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.
La finele lunii decembrie, Fondul Proprietatea avea 9.363 de actionari, fata de 9.362 in luna noiembrie.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 0,52%, la pretul de 0,584 lei. La aceasta cotatie, Fondul are o capitalizare bursiera de 8,046 miliarde lei (1,837 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri