Bursa a scazut usor, cu 0,32%, pentru a doua oara in ultimele 20 de sedinte, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au intrat pe linia pietei si au coborat cu 0,87%, dupa ce in zilele anterioare pretul a urcat cu peste 38%.
Incepand cu data de 11 decembrie, bursa a intrat pe o linie ascendenta, iar in cele 20 sedinte parcurse de atunci, indicii BET si BET-C au incheiat pe rosu doar pe 7 ianuarie si marti. In cele 20 sedinte, indicele BET-C a urcat cu 17,45%, iar indicele BET cu 17,77%, noteaza Mediafax.

Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat saptamana trecuta in sedintele de marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.

Pretul a reintrat pe crestere in sedinta de luni, iar la inchidere actiunile erau pe plus cu 10,58%, fiind cotate la 0,0575 lei. Totodata, pretul a fost cu 38,22% peste cel dinaintea inceperii perioadei de volatilitate ridicata.

Surse bancare au declarat ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.

La debutul sedintei de marti, cotatia actiunilor Carpatica a avansat cu 2,6%, insa dupa primele zece minute titlurile s-au aliniat la linia pietei si au trecut pe scadere usoara. La inchidere, aceste titluri erau la 0,057 lei, pret cu 0,87% sub ziua anterioara. Tranzactiile au insumat 225.000 de lei, iar la sfarsitul sedintei volumul de actiuni pentru care existau ordine de cumparare era de doua ori mai mic decat oferta.

Ultimul pret de marti este cu 37% peste cel inregistrat la inceputul saptamanii trecute, ceea ce la nivelul capitalizarii bursiere a Bancii Carpatica inseamna un plus de 48,3 milioane lei (11,2 milioane euro). Astfel, capitalizarea bursiera a ajuns la 179,3 milioane lei (40,8 milioane euro), de la aproape 131 milioane lei (29,6 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,61%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,49% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,96%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,17%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,17% peste ziua anterioara.

"Luna ianuarie a debutat cu cresteri semnificative, care pe de o parte au bucurat foarte mult detinatorii de actiuni, insa evolutia a temperat, pe de alta parte, dorinta de acumulare suplimentara in asteptarea unei corectii care sa poata stimula in continuare piata. Daca in cazul majoritatii companiilor rezultatele anuale sunt previzibile, cred ca impactul decisiv asupra evolutiei actiunilor va fi reprezentat de continutul convocatoarele AGA, pariurile investitorilor fiind facute si in acest an in sensul repetarii scenariului de anul trecut", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro), valoare cu 35% peste rulajul de luni, de 21,9 milioane lei (5 milioane euro).

Peste 60% din lichiditatea pietei a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei) si deal-uri cu titluri SIF Muntenia (2,6 milioane lei) si Aerostar (2,5 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), OMV Petrom (1,6 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,4 milioane lei) si SIF Moldova (1,2 milioane lei).

"Reintrarea bursei in gratiile investitorilor, inca timid, se face simtita cu preponderenta prin prisma bluechips-urilor listate (actiunilor lichide - n.r.). Asadar, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, SIF-uri, Banca Transilvania, Transgaz si Transelectrica sunt actiunile care au atras cele mai mari rulaje, in special, datorita dividendelor asteptate", a mai spus brokerul.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,596 lei, pret cu 1,1% peste nivelul de luni.

Fondul Proprietatea a inregistrat anul trecut un profit de aproape 567 milioane lei (127 milioane euro), in crestere cu 4,2% fata de rezultatul obtinut in anul precedent, de 543,8 milioane lei, potrivit informatiilor transmise marti dimineata.

In decembrie, valoarea activului net a crescut cu 17,4% fata de noiembrie, la 14,97 miliarde lei, in principal ca urmare a reinregistrarii participatiei la Hidroelectrica, care a fost evaluata inainte la valoarea zero conform reglementarilor CNVM anterioare privind evaluarea companiilor aflate in procedura de insolventa.

Astfel, valoarea activul net pe actiune a ajuns la 1,1371 lei/actiune si a depasit valoarea nominala de 1 leu/titlu, iar Fondul va putea distribui dividende din profitul de anul trecut.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 161.000 de lei, valoare de peste doua ori sub rulajul de luni, de 353.000 de lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene consemnau scaderi cuprinse intre 0,2% si 1%. Increderea investitorilor de pe pietele europene a fost afectata de o declaratie de luni a secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a avertizat ca Statele Unite ar putea atinge limita de indatorare intre mijlocul lunii februarie si inceputul lunii martie.

Totodata, investitorii au reactionat negativ si la estimarea privind o contractie de 0,5% a economiei germane in ultimul trimestru al anului trecut, publicata marti de biroul german de statistica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri