Dupa varful de crestere a revirimentului inregistrat in 2010, economia globala incetineste dramatic. Astfel, 2013 va fi anul in care va trebui construita o punte intre imbunatatirea conditiilor din sistemul financiar si economia reala, care inca se clatina, se arata in analiza Saxo Bank.

Analiza Saxo Bank

"Ideea noastra de a sprijini economia micro este mesajul principal. Avem nevoie de mai mult micro si mai putin macro. Totusi, nu suntem pesimisti in legatura cu 2013. Aspectul dificil pentru risc si economie in 2013 va fi ca vom traversa un an de tranzitie in care, la inceput, vom incerca aceleasi lucruri, dar cand vom vedea ca timpul expira, vom incerca si lucruri noi, ceea ce va fi un lucru bun. 99% dintre noi suntem gata pentru schimbare - cand vor intelege si politicienii acest lucru?", spune Steen Jakobsen (foto), chief economist, Saxo Bank A/S.

In acest raport, analistii bancii scriu despre faptul ca lipsa de incredere din mediul afacerilor mici din America - un segment care reprezinta 65% din totalul slujbelor si al cresterii economice in SUA - este motivul pentru care Saxo Bank este mai rezervata decat prognoza generala pe cresterea economica din trimestrul unu pentru America, dar si pentru restul globului. Prognoza pentru PIB pe trimestrul unu 2013 este +1,6%, dar Saxo Bank crede ca +0,8% va fi mai aproape de adevar.

In Europa, anul acesta va fi critic pentru modul in care Germania abordeaza proiectul UE. Germanii sunt obligati, pas cu pas, sa accepte mutualizarea datoriilor, ceea ce va avea un impact major nu doar asupra ratingului pe creditul Germaniei, dar si asupra performantelor exporturilor.

Saxo Bank prognozeaza ca dureroasa evolutie a ratei somajului si cresterea economica slaba vor determina tarile Club Med sa ceara mult mai ferm din partea Bancii Centrale Europene masuri similare cu cele pe care le-a luat Banca Federala in SUA. Boardul BCE a agreat, cu majoritate de voturi, o noua emisiune monetara, ceea ce va lasa Bundesbank-ul Germaniei pe un fel de insula izolata. Saxo Bank este ingrijorata de faptul ca violarile Tratatului UE vor fi din nou ignorate cand somajul in intreaga Europa va continua sa creasca.



In Asia, analistii bancii vor tine sub observatie China si cerintele ei de a-si schimba modelul de business. Experimentul economic chinez e vechi deja de o generatie, fiind nascut in 1979. Urmatorul pas al Chinei ar fi sa faca trecerea de la cea mai mare economie emergenta la o superputere dezvoltata. In analiza trimestriala, Saxo Bank enumera trei schimbari cheie pe care China trebuie sa le aplice in aceasta tranzitie: sa incurajeze competitia si sa scada coruptia; sa dezvolte capitalul intern pentru gestionarea averilor si stocarea lor; si, cel mai important, sa extinda programele de bunastare sociala, in special cele de sanatate.

Toate acestea vor ajuta procesul de transfer de la o economie care se baza aproape exclusiv pe constructia de infrastructura si exporturi la una care echilibreaza totul prin consumul intern. Acest lucru se va intampla numai daca statul va lua masuri pentru a intari “plasa de siguranta” sociala, astfel incat chinezul de rand sa renunte la obiceiul de a economisi, in medie, 40-50% din venit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri