Bursa de la Bucuresti a revenit pe verde la finalul zilei si a incheiat pe crestere cu 0,41 %, insa volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni si au insumat 18,4 milioane lei (4,2 milioane euro), informeaza Mediafax.
Piata a deschis ziua pe crestere usoara, insa dupa prima ora a trecut pe rosu, iar volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse. Spre finalul sedintei, majoritatea indicilor au revenit pe crestere.

"Este o faza corectiva, avand in vedere cresterile din ultima perioada. Evolutia pozitiva va fi confirmata, sau nu, in perioada de raportari financiare, care va incepe lunile urmatoare. Atunci vom putea avea o imagine mai clara cu privire la trendul din acest an", a declarat directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 1,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,85% peste nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a castigat 0,4%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,03%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a inchis in stagnare. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,4 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 37% sub rulajul de marti, de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro).

Aproape 80% din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (6,5 milioane lei), OMV Petrom (2,9 milioane lei, din care trei deal-uri in suma de 1,6 milioane lei), SIF Muntenia (2,5 milioane lei) si SIF Transilvania (2,2 milioane lei). Cele mai mari volume de actiuni SIF Muntenia si SIF Transilvania au fost transferate in ultima ora a sedintei.

Cea mai recenta tranzactie cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,5975 lei, pret in crestere cu 0,25%, iar actiunile OMV Petrom au incheiat in stagnare la 0,47 lei.

In a doua parte a zilei, unii investitori au inceput sa marcheze o parte din profitul inregistrat in ultimele sedinte pe actiunile OMV Petrom, astfel ca volumul de actiuni pentru care existau ordine de vanzare a fost chiar de sase ori peste cerere si pretul a coborat cu peste 2%. Spre inchiderea sedintei, cotatia a revenit la nivelul de marti.

"A fost o marcare de profit avand in vedere cresterile din ultima perioada si daca te gandesti ca la finele anului trecut BERD a vandut 0,4% din actiunile OMV Petrom la un pret cu mult mai mic decat cel de acum din piata", a afirmat Nilas.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au scazut pentru a doua zi consecutiv, iar la inchidere erau cotate la 0,055 lei, pret cu 3,51% sub nivelul de marti. Corectia a venit pe un rulaj de doar 54.000 de lei.

Volatilitatea ridicata inregistrata incepand de saptamana trecuta s-a temperat marti, cand aceste actiuni au scazut cu aproape 0,9%. Cel mai recent pret din piata este cu 32,2% peste cotatia inregistrata inainte de inceperea perioadei de volatilitate ridicata.

"In acest caz, cresterile s-au realizat pe volume mari raportat la media zilnica din sedintele anterioare. Atunci s-au realizat marcari de profit sau iesiri de pe aceasta actiune. In momentul de fata se asteapta planul de dezvoltare care va fi prezentat de noul management si abia apoi se vor putea face prognoze cu privire la pret", a mai spus brokerul.

Surse bancare au declarat pentru Mediafax ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 86.000 de lei, valoare de aproape doua ori sub rulajul de marti, de 161.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,3%, iar piata de la Paris avansa cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri