Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) spune ca BVB a transmis o solicitare catre CNVM pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare (ATS) si solicita Bursei sa publice informatiile privind demersurile respective, scrie Mediafax.
"Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (...) comunica investitorilor ca a solicitat Bursei de Valori Bucuresti publicarea imediata a tuturor informatiilor legate de demersurile sale pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare. AIPC informeaza, totodata, investitorii pe piata de capital ca a solicitat interventia prompta a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a respinge orice solicitare formulata de Bursa de Valori Bucuresti pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de AIPC.

Reprezentantii investitorilor reitereaza ca modificarea ceruta de BVB nu poate fi realizata decat printr-un act normativ emis de Parlament si dupa finalizarea unei proceduri de consultare publica.

Clarificarea statutului pietei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM si Bursa de Valori Bucuresti incearca de mai multi ani sa le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerata o piata reglementata, desi la infiintare, in 1996, s-a spus ca este reglementata.

Cel mai recent demers al CNVM a fost in luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ in care se prevede ca firmele listate pe piata Rasdaq si cele de la segmentul "Nelistate" sa fie mutate pe una din pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar urmand sa fie transferate automat pe ATS-ul BVB.

Atunci, AIPC s-a opus din nou desfiintarii Rasdaq si a reiterat ca reafirmarea statutului de piata reglementata, conform deciziei de infiintare a acestei piete, in 1996, este singura solutie legala si utila pietei de capital.

Reprezentantii investitorilor aratau ca directiva MiFID, pe care CNVM o invoca pentru "a-si sustine demersurile impotriva pietei Rasdaq", precizeaza criterii de admitere pe o piata reglementata si nu de retrogradare de pe o piata reglementata, asa cum este piata Rasdaq prin decizia de infiintare a acesteia.

Piata Rasdaq a fost infiintata in 1996, in temeiul unei decizii a CNVM, in conformitate cu articolul 15 din Legea 52/1994, ca piata organizata si reglementata de CNVM pentru tranzactii cu valori mobiliare.

Alta incercare din 2012 a CNVM de clarificare a statutului Rasdaq prevedea ca firmele de pe aceasta piata sa fie mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Si atunci BVB urma sa stabileasca o lista cu societatile care indeplinesc conditiile de transfer pe piata reglementata, acestea trebuind sa consulte actionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a criticat proiectul CNVM, afirmand ca nu este compatibil cu legislatia din Romania si din UE, lipsind totodata evaluarea impactului acestei propuneri.

Pe piata Rasdaq sunt listate 1.086 de societati, cu o capitalizare totala de 9,031 miliarde lei (2,082 miliarde euro). In ultimii sase ani, aproape jumatate dintre companii de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu pe piata Rasdaq, iar tranzactiile de anul trecut abia au insumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai putin decat in 2011, cand operatiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel inregistrat in 2007, cand a fost un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata a BVB sunt listate in prezent actiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totala de 105,332 miliarde lei (24,29 miliarde euro), iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scazut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri