Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,82%, pentru a treia zi consecutiv, si a incheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, intr-o piata unde lichiditatea a fost sustinuta in principal de deal-uri cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2) si OMV Petrom (SNP).
In aceasta saptamana indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cu 1,8%, si a incheiat cu 10,75% peste nivelul de anul trecut. Astfel, indicele este la cel mai ridicat nivel pentru ultimele zece luni, o valoare mai ridicata fiind atinsa pe 6 martie 2012.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a urcat in aceasta saptamana cu 1,85%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,53%. Raportat la nivelul din 2012, BET peste pe plus cu 10,5%, iar BET-FI cu 6,17%. Astfel, indicele BET a incheiat saptamana la cel mai ridicat nivel din 16 mai 2011.

In ultima sedinta a saptamanii, piata a deschis ziua pe crestere usoara, insa dupa prima ora a trecut pe rosu. In a doua parte a zilei, indicele general al Bursei, BET-C, a revenit pe verde, recuperarea fiind urmata si de ceilalti indici, insa doar in ultimele minute ale sedintei.

La fel ca in sedintele precedente, volumele de tranzactionare au continuat sa fie axate doar pe cateva actiuni si pe deal-uri. La inchiderea sedintei, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau actiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor Internationale.

"Volumele atrag volume, iar lichiditatea redusa este in continuare un factor ce mentine destul de restransa categoria bluechipsurilor (actiunilor lichide - n.r.). Companiile mai mici, reusesc sa intre in topul lichiditatii numai in momente de volatilitate puternica, iar exemple de astfel de actiuni sunt Oltchim, Banca Carpatica sau Dafora. Rezultatele financiare, convocatoarele AGA si propunerile de dividend pot aduce in prim plan si companii mai mici", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,14% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,17%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,38%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,13%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul sedintei anterioare, de 35,2 milioane lei (8,1 milioane euro). La fel ca in ziua anterioara, lichiditatea a fost salvata de deal-uri.

"In ultima perioada au existat mai multe tranzactii deal si tinand cont de evolutia bursei de la inceputul anului (indicele BET a urcat cu 10%), cat si de aprecierea leului, cred ca putem vorbi si despre capital nou, nu doar de schimburi intre diverse entitati", a afirmat Tihon.

Peste jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (11,7 milioane lei), SIF Moldova (743.000 de lei) si OMV Petrom (287.000 de lei). Deal-urile au fost realizate la preturi cu putin peste inchiderea de joi.

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 5 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,34%, la 0,598 lei, iar titlurile OMV Petrom au scazut cu 0,65%, la 0,462 lei.

La inchiderea zilei, volumul de actiuni OMV Petrom pentru care existau ordine de vanzare depasea cererea de peste cinci ori. La mijlocul sedintei, presiunea la vanzare a dus pretul acestor actiuni cu peste 2% sub nivelul de joi, insa dupa ora 15:00 scaderea s-a temperat.

"Coincidenta sau nu, de la reluarea discutiilor privind majorarea redeventelor, a aparut o presiune la vanzare pe titlurile OMV Petrom. Cred, insa, ca nu va trece mult pana cand cumparatorii isi vor face simtita prezenta", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au depasit cu putin 1 milion de lei, valoare cu 21% peste rulajul de joi, de 835.000 de lei.

Daca lichiditatea de joi a fost salvata de inregistrarea in sistemul pietei a rezultatelor ofertei de preluare de la Metalica Oradea (725.000 de lei), in sedinta de vineri, rulajul a fost sustinut in principal de transferuri cu titlurile firmei Lactate Natura Targoviste (INBO), de 714.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in crestere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,6%, iar piata de la Frankfurt era in scadere cu 0,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri