Bursa a scazut cu 1%, intr-o piata in care actiunile Transelectrica si Transgaz au coborat cu aproape 3%, ca reactie la intentia Guvernului de a introduce o taxa "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor, informeaza Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,87%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,91% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 1,19%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a coborat cu 1,03%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,71% sub nivelul de luni.

Corectia indicelui a fost determinata in principal de scaderea actiunilor Transelectrica (-2,73%) si Transgaz (-2,93%). Aceste titluri au coborat in primele doua ore cu peste 4%, in conditiile in care unii investitori au plasat mai multe ordine de vanzare ca reactie la intentia Guvernului de a introduce o taxa "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor.

Anuntul privind introducerea taxei nu a avut o influenta semnificativa luni asupra actiunilor Transelectrica si Transgaz, cele doua titluri scazand usor, cu 0,36% si, respectiv, cu 1,08%.

"Evolutia de astazi a pietei locale a fost in sincronizare cu bursele europene importante, la care, probabil a contribuit in sens negativ si publicarea proiectului ordonantei cu privire la initiativa Guvernului de introducere a unei taxe pentru companiile implicate in transportul si distributia de gaze si electricitate. Daca metodologia de tarifare s-ar aplica intocmai (ceea ce nu a fost cazul in trecut, precum se cunoaste in cazul Transgaz si mai ales la Transelectrica), atunci taxa suplimentara raportata la volumul de business (adica la cantitatea transportata) ar trebui sa fie inclusa in tarif (deci sa fie suportata de consumatorii finali), asa cum sunt de altfel si redeventele platite de acestea. Aceasta nu pare sa fie, insa, si intentia Guvernului si ANRE, din moment ce in nota de fundamentare a ordonantei se spune ca rezultatele financiare ale companiilor sunt solide si pot suporta impunerea unei astfel de taxe", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

El spune ca Transelectrica ar fi mai putin afectata decat Transgaz de aplicarea unei astfel de taxe. Astfel, in cazul Transelectrica impactul unei astfel de taxe ar fi de circa 25 milioane lei raportat la un profit operational mult mai mare decat in 2012, estimat la 170 - 200 milioane lei. In acelasi timp, pentru Transgaz, analistul estimeaza un impact de peste 80 de milioane lei, ceea ce ar insemna o scadere cu pana la 25% din profitul operational.

"Trebuie, insa, avut in vedere ca este vorba doar de un proiect care va trebui sa faca fata lobby-ului marilor nume in energie care detin retele de gaz si de distributie (GDF, ENEL, E.ON, CEZ), care se vor arata nemultumite de initiativa", a adaugat Caruntu.

Tranzactiile cu actiuni Transelectrica au insumat 313.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 2,2 milioane lei, din care 1,1 milioane lei a reprezentat valoarea a doua deal-uri. Tranzactiile negociate au fost realizate la un pret cu 3,72% sub ultima cotatie de luni.

Dupa ce luni au scazut cu peste 2%, actiunile OMV Petrom (SNP) au incheiat sedinta de marti in crestere nesemnificativa, cu 0,04%, la 0,452 lei.

Corectia inregistrata luni a fost reactie la intentia Guvernului de a suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra. Taxa va fi aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 38,6 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare cu aproape 70% peste rulajul de luni, de 22,9 milioane lei (5,2 milioane euro). Peste 85% din lichiditatea pietei a fost asigurata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (25,5 milioane lei), BRD (2,9 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei) si Transgaz (2,2 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurata de trei deal-uri in valoare cumulata de 17,1 milioane lei. Pe piata principala, pretul acestor actiuni a scazut cu 0,5%, la 0,593 lei.

"In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, impactul negativ al initiativei (privind taxa "pe monopolul natural" -n.r.) s-ar reflecta in doua aspecte. In primul rand ar reduce capacitatea de distributie de dividende a companiilor de utilitati reglementate, iar in al doilea rand ar atrage atentia ca planul Franklin Templeton de a gasi cumparatori pentru participatiile Fondului Proprietatea in companiile private de distributie de gaze/electricitate este unul imposibil. Ar fi, de altfel, foarte greu de crezut ca Templeton ar putea gasi investitori interesati de pachete minoritare in aceste companii in conditiile riscului de reglementare ridicat si in conditiile in care investitorii (probabil financiari) ar trebui, pe deasupra, sa isi asume si coabitarea cu un investitor strategic", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,3% si, respectiv, cu 0,6%, in timp ce piata de la Londra era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri