Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,46%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca tranzactiile abia au cumulat 12,1 milioane lei, informeaza Mediafax.
Bursa a urmat indeaproape in acest an evolutia pietelor externe si a crescut cu 8,5%. Piata a incheiat pe rosu doar cinci din cele 16 sedinte de tranzactionare.

Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, spune ca evolutia pietelor externe a fost determinata de estimarile optimiste ale unor investitori care si-au crescut expunerea pe actiuni mizand pe o imbunatatire graduala a mediului economic global.

"Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca si pietele dezvoltate au urmat un trend indelungat de crestere si din aceasta perspectiva nu se poate spune ca actiunile sunt ieftine sau ca o corectie cu o amplitudine semnificativa ar fi nerezonabila. Totusi, actiunile de la BVB au fost sustinute de randamente ale dividendelor foarte ridicate asteptate pe 2012 (peste 6% pentru Fondul Proprietatea si OMV Petrom, peste 10% pentru Transgaz si SIF-uri), ceea ce reprezinta un argument puternic pentru expunerea pe actiunile romanesti, cel putin pana la trecerea datelor de referinta pentru dividende. Cu alte cuvinte, nu vedem nici posibilitatea unei scaderi semnificative a cotatiilor principalelor actiuni sub nivelurile actuale", a declarat Caruntu.

Totodata, el arata ca investitorii straini vor continua sa solicite discount-uri de peste 30% pentru titlurile companiei din Romania avand in vedere lichiditatea redusa a pietei si a vizibilitatii reduse, precum si a riscurile specifice fiecarui domeniu in care actievaza companiile respective.

"In acest sens este relevant faptul ca in prezent Petrom se tranzactioneaza la un discount de peste 45% fata de OMV, ca de altfel si Transelectrica fata de companiile similare din Italia, Spania si Portugalia. Aceasta situatie pune in evidenta faptul ca riscul sistemic mai mare si lichiditatea redusa se deconteaza in preturile activelor", a mai spus Caruntu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,25%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in imediata apropiere a nivelului de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,54%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a incheiat ziua in crestere cu 0,3%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 24% sub rulajul de miercuri, de 16 milioane lei (3,7 milioane euro). Aproape 40% din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiuni OMV Petrom (2,2 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei) si BRD (738.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, unde operatiunile au cumulat 2,5 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,596 lei, pret in scadere cu 0,17%.

Actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu 15% la revenirea la tranzactionare, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, dupa ce compania a comunicat ca va solicita insolventa. Titlurile companiei au revenit la transfer in ultimele 25 de minute de tranzactionare, iar pretul a cazut inca din primele operatiuni. Cu aceste titluri au fost realizate 15 transferuri in valoare cumulata de 13.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri