Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,17%, intr-o piata apatica si unde actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, dupa anuntul privind insolventa, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat doua treimi din lichiditate scrie Mediafax.
In aceasta saptamana indicele general al Bursei, BET-C, a scazut cu 1,9%, inregistrand prima corectie saptamanala dupa sase saptamani consecutive de crestere. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET-C este pe plus cu 8,7%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 1,54% in aceasta saptamana, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,27%. BET este pe crestere cu 8,8% fata de nivelul din 2012, iar BET-FI cu 6,45%.

In ultimele doua sedinte ale saptamanii, majoritatea investitorilor au trecut pe pozitii de asteptare, astfel ca volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni.

Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker (BRK), spune ca scaderea rulajelor a fost determinata pe de o parte de factori de pe pietele externe, dar si de incertitudinile macroeconomice privind situatia din Romania, amplificate de planurile de introducere a unor noi taxe.

"Dintre factorii interni, mentionez incertitudinile macroeconomice si financiare, amplificate de planurile de introducere a unor noi impozite si modificarile fiscal-bugetar (care introduc distorsiuni, cu impact asupra programelor de investitii ale companiilor). La nivelul economiei mondiale nu sunt semnale concrete de relansare durabila a investitiilor in economia reala, ceea ce arata ca evolutia rezultatelor companiilor in trimestrele urmatoare va fi influentata in sens negativ. Totodata, exista incertitudini in zona euro, chiar daca am asistat la semnale de stabilizare in ultimele saptamani. Nu in ultimul rand, rally-ul initiat in a doua jumatate a anului trecut de angajamentul Bancii Centrale Europene in privinta contracararii crizei europene, pare sa isi piarda din intensitate, indicii din pietele mature apropiindu-se deja de maximele istorice", a declarat Radulescu pentru Mediafax.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,21%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,38% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,13%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,76%.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,3%. Evolutia a fost incetinita de actiunile Transgaz, care au coborat cu 0,76%.

Cotatia titlurilor Transgaz a scazut cumulat cu 6,9% in ultimele cinci zile, ca reactie la intentia si ulterior introducerea unei taxe pe "monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei si gazelor.

In acelasi timp, actiunile Transelectrica (TEL) au fost afectate mai usor de aceasta taxa, pretul coborand in aceasta saptamana cu 2,7%.

"Actiunea Transgaz reactioneaza mai vizibil nu doar din cauza taxarii suplimentare, ci si pentru ca se asteapta vesti cu privire la data ofertei secundare", a afirmat analistul.

Titlurile Oltchim au cazut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, astfel ca reculul a ajuns la 27,7%. Corectia a fost determinata de anuntul ca Oltchim va solicita insolventa.

Intrucat inca de la deschidere pretul acestor titluri a coborat cu maximul posibil intr-o sedinta pentru majoritatea actiunilor de la BVB, orice ordin de cumparare a fost executat imediat. In total au fost realizate doar 20 de transferuri cu aceste titluri, in valoare de aproape 13.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,1 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare aproape dubla fata de rulajul de joi, de numai 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea. Titlurile FP au consemnat un rulaj de 15 milioane lei, din care 6,4 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.

Cel mai recent transfer cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,5975 lei, pret in crestere cu 0,25%.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 426.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de joi, de 1,4 milioane lei.

"O crestere durabila a rulajelor este dependenta de solutionarea problemelor macro-financiare la nivel mondial, dar si pe plan intern. Chiar daca in ultima perioada a scazut intensitatea factorilor de risc, acestia se pot intensifica rapid. Pe plan mondial nu sunt semnale ca economia mondiala ar reintra intr-un nou ciclu. Pe plan intern, ne asteapta un nou an greu, de cvasi-stagnare, consolidare bugetara, rambursarea unei parti din imprumutul FMI din 2009. In plus, dupa perioada de dividende, situatia pe piata interna de capital s-ar putea deteriora din nou, la fel cum s-a intamplat in ultimii doi ani", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in urcare cu 0,2% - 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri