Titlurile Oltchim (OLT) au coborat cu 15% pentru a patra sedinta consecutiv, intr-o piata in scadere cu 0,79% si al carei rulaj a fost salvat de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea, SIF Moldova, Transelectrica, Vrancart, Ropharma si Condmag.
Titlurile combinatului chimic au deschis ziua in stagnare, dupa ce in precedentele trei sedinte au cazut concomitent cu cate 15%, limita maxima de variatie pentru majoritatea actiunilor de la BVB. Corectia este reactie la anuntul ca Oltchim va solicita insolventa, scrie Mediafax.

Dupa primele minute de tranzactionare de marti, pretul a reintrat pe linia puternic descendenta, iar in partea a doua a zilei corectia a ajuns din nou la 15%.

La inchiderea pietei principale, titlurile Oltchim erau cotate la 0,2995 lei, astfel ca scaderea din ultimele patru sedinte a ajuns la aproape 48%. Aceste actiuni au consemnat marti un rulaj de 432.000 de lei.

"Compania are mult de suferit in cazul insolventei, ca atare pretul actiunii a cazut destul de rau. Dar, atat timp cat nu este nimic sigur (in privinta intrarii in insolventa - n.r.), unii investitori isi asuma riscul si cumpara, insa nu mult, sperand intr-o revenire suficienta si scurta, timp in care sa marcheze un eventual profit", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.
Tribunalul Valcea va decide miercuri daca va accepta cererea Oltchim pentru intrarea in insolventa.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,76%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,53% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,41%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,2%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,44% sub inchiderea de luni.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de sase ori peste ziua de luni, cand bursa a consemnat cel mai redus din ultimele trei luni, de aproape patru luni, de doar 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Totusi, peste jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (11,2 milioane lei), SIF Moldova (2,2 milioane lei), Transelectrica (1,9 milioane lei), Vrancart (1,4 milioane lei), Ropharma (1,2 milioane lei) si Condmag (1 milion de lei).

Majoritatea deal-urilor au fost realizate in jurul orei 16:00, iar in prima parte a zilei au fost efectuate doar cateva tranzactii negociate cu titluri Fondul Proprietatea si Transelectrica.

La finalul sedintei, rulaje de peste 500.000 de lei inregistrau numai actiunile emise de 6 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volumele destul de mici din ultimele doua zile sunt cauzate de lipsa de interes din partea investitorilor, cel putin pana in acest moment. Sunt asteptate rezultatele financiare pentru al patrulea trimestru si cele preliminate pentru intregul anul. In plus, stirile din aceste zile nu ii fac pe investitori sa exalteze ci, din contra, sa fie ingrijorati cu privire la mersul economiei in urmatoarele luni. Cred ca o revenire a volumelor va fi in momentul in care in piata se vor simti efectele unor zvonuri sau stiri legate de bursa, in general, si de emitenti, in particular", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea si Condmag au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 7,3 milioane lei si, respectiv, de 1,4 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,33%, la 0,5995 lei, iar actiunile Condmag au urcat cu 4,44%, la 0,1035 lei.
In ultimele sedinte, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, a reintrat la cumparare, majorandu-si participatia la peste 16%.

Pe piata Rasdaq, rulajele au revenit la niveluri scazute, investitorii tranzactionand actiuni de doar 124.000 de lei. Rulajul este cu mult sub nivelul de luni, cand doua deal-uri cu actiuni Comcereal Tulcea, de 4,7 milioane lei, au ridicat lichiditatea la 5 milioane lei.

Prin deal-urile de luni, SIF Moldova a iesit din actionariatul Comcereal Tulcea, vanzand pachetul de peste 27% din actiuni pe care il detinea. Cumparatorul actiunilor inca nu a anuntat tranzactia.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri