Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa confirme daca au existat consultari cu Bursa pe tema solicitarii BVB pentru calificarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare (ATS) inainte de transmiterea acestei cereri.
Solicitarea Asociatiei vine dupa ce Bursa a anuntat marti dimineata ca a propus incadrarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare in contextul consultarilor publice initiate de CNVM si al discutiilor care au urmat acestei initiative, scrie Mediafax.

"AIPC reaminteste BVB ca toate consultarile publice anterioare au vizat un alt proiect de act normativ, cel conceput de CNVM, si nu propunerea BVB, care nu a fost dezbatuta niciodata public. Pentru informarea corecta a investitorilor si a publicului in general, AIPC solicita public CNVM sa confirme daca a avut, anterior inregistrarii propunerii BVB de calificare/autorizare a pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, consultari cu BVB pe marginea acestui demers initiat de BVB", se arata intr-un comunicat transmis de AIPC dupa anuntul Bursei.

CNVM a pus anul trecut, pana pe 12 decembrie, in dezbatere publica un proiect de act cu caracter normativ potrivit caruia firmele listate pe piata Rasdaq si cele de la segmentul "Nelistate" ar urma sa fie mutate pe una din pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar ele fiind transferate automat pe ATS-ul BVB.

Reprezentantii investitorilor s-au opus atunci desfiintarii Rasdaq si au aratat ca reafirmarea statutului de piata reglementata este singura solutie legala si utila pietei de capital.

AIPC sustine in comunicatul de marti ca afirmatiile Bursei sunt "o manipulare grosolana a faptelor" si spune ca propunerea BVB nu a fost dezbatuta public si nu sunt cunoscute regulile care trebuiesc aplicate in cazul incadrarii Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare.
Anterior, Bursa a aratat marti dimineata ca a solicitat CNVM mentinerea tuturor regulilor de transparenta si tranzactionare aplicabile companiilor listate pe piata Rasdaq. Mentinerea acelorasi reguli ca pe Rasdaq a fost anuntata si joi de presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel.

"BVB trebuie sa explice de ce, pana la acest moment, nu a dezvaluit regulile noului sistem alternativ de tranzactionare si toate actele aferente acestuia, transmise la CNVM inca din 8 ianuarie 2013. De asemenea, BVB trebuie sa explice investitorilor cum a ajuns sa ceara calificarea pietei Rasdaq drept sistem alternativ de tranzactionare propriu, in paralel cu initiativa proprie a CNVM de modificare a statutului pietei Rasdaq, pusa anterior in dezbatere publica.", sustine AIPC in comunicat.

Totodata, asociatia a solicitat Bursei si sa explice de ce sustine in comunicatul de marti ca Romania s-ar afla in pericolul de a intra in procedura de infringement din cauza neclaritatilor cu privire la statutul Rasdaq.

Directorul general al BVB, Victor Cionga, a afirmat joia trecuta ca Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Disputa dintre BVB si AIPC a inceput in urma cu doua saptamani, cand asociatia a anuntat ca Bursa a transmis catre CNVM o solicitare pentru calificarea/autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare si a cerut publicarea informatiile respective.

Informatiile anuntate de AIPC au fost confirmate abia joi de presedintele Consiliului de Administratie al Bursei, Lucian Anghel, care a mentionat ca BVB sustine elaborarea unei legi care sa clarifice statutul Rasdaq.

In aceasta disputa, AIPC a cerut luni chiar demisia tuturor membrilor Consiliului de Administratie al Bursei pentru "initiativa oculta si nelegala" de a transforma piata Rasdaq in sistem alternativ de tranzactionare propriu.

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentru care CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutioneze.

Situatia a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq, in 1996. Dupa 2004, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

Pe piata Rasdaq sunt listate 1.086 de societati, cu o capitalizare totala de 9,037 miliarde lei (2,059 miliarde euro). In ultimii sase ani, aproape jumatate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu, iar tranzactiile de anul trecut abia au insumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai putin fata de 2011, cand operatiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel inregistrat in 2007, cand a fost un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata a BVB sunt listate in prezent actiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totala de 102,455 miliarde lei (23,35 miliarde euro), iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scazut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.

Printre membrii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital se regasesc fonduri de investitii, dar si mici investitori. Incepand cu anul 2012, AIPC este afiliata la organizatiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocatiilor Nationale ale Actionarilor din UE ) si EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users - Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri