Valoarea de piata a Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a scazut cu 100 mil. lei dupa ce Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca societatea va intra in insolventa. Nemtii de la PCC sunt cei mai loviti actionari de recentele scaderi, in vreme ce decizia SIF Oltenia de a vinde in 2011, inainte de prabusirea completa a combinatului, s-ar putea dovedi extrem de inspirata.
Actiunile combinatului chimic au pierdut si ieri 15%, aceasta fiind a cincea sedinta consecutiva de scaderi pentru Oltchim, timp in care capitalizarea combinatului s-a redus cu aproape 50%, de la 209,3 mil. lei, la 103 mil. lei.

Oltchim crescuse pe Bursa cu 440% in 2011, insa toate castigurile din acel an au fost anulate dupa esecul privatizarii urmat de anuntul intrarii in insolventa.

Evolutie Oltchim 2011 - 2013
Pe langa micii actionari, care inca incearca sa isi vanda actiunile pana la intrarea efectiva in insolventa a combinatului, PCC este cel mai lovit detinator de titluri OLT. Actiunile cumparate de nemti in 2011 mai valoreaza in prezent doar un sfert din banii platiti initial. Astfel, cu doi in urma, PCC a cumparat peste 21 milioane de actiuni Oltchim (6,1% din capital) pentru care a platit 24 mil. lei. Aceleasi actiuni valoreaza astazi 6,3 mil. lei.

Achizitii importante au fost facute in 2011 si de catre fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie. Carlson a cumparat 8,4% din Oltchim pentru 13,9 mil. lei, adica jumatate din pretul platit de PCC. Pachetul controlat de britanici are in prezent o valoare de piata cifrata la 8,7 mil. lei.

Avand in vedere scaderile recente si perspectivele extrem de negative ale Oltchim, decizia SIF Oltenia (SIF5) de a vinde in 2011 s-a putea dovedi in timp una foarte inspirata. SIF5 a reusit sa incaseze 10 mil. lei de la Carlson Ventures pentru pachetul de 6,5% din actiunile OLT pe care le controla, cu 33% mai mult daca ar fi vandut la pretul de ieri de pe Bursa.

Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania.
Consiliul de Administratie al Oltchim a aprobat, saptamana trecuta, depunerea la Tribunalul Valcea a cererii de deschidere a procedurii de insolventa. Cererea va fi judecata va fi judecata pe 30 ianuarie.

Premierul Victor Ponta a declarat ca partea viabila a Oltchim poate fi salvata prin restructurarea presupusa de intrarea in insolventa, deoarece la acest moment exista trei potentiali investitori "seriosi", cu capacitate financiara si industriala

Anuntul privind intrarea in insolventa a combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a dus la prabusirea pretului actiunilor,


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri