Guvernul vrea sa majoreze capitalul Complexului Energetic Oltenia cu pana la 27,3%, din care o participatie de 15,29% va fi oferita spre subscriere actionarilor privati ai companiei, cu drept de preemtiune, iar un pachet de 12% va fi vandut la bursa prin oferta publica primara, informeaza Mediafax.
"Prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Oltenia vinde un pachet de actiuni nou emise in urmatoarele etape: majorarea capitalului social cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 15,29% din capitalul social existent, cu acordarea dreptului de preferinta de subscriere, la pretul de vanzare al actiunilor nou emise in cadrul ofertei publice primare de actiuni, actionarilor privati existenti proportional cu cota detinuta anterior majorarii capitalului social (si) initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 12% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei detine 77,17% din companie, Termoelectrica - 0,84%, iar Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor are o participatie de 0,44%.

Singurul actionar privat al producatorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 21,53% din actiuni.

Alte doua actiuni sunt detinute in comun de cei patru actionari mentionati.

Complexului Energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Producatorul de electricitate are un capital social de 1,27 miliarde de lei.

Complexul Energetic Oltenia are o putere instalata de 3.570 MW si asigura peste 30% din productia de energie a tarii.
In nota de fundamentare se precizeaza ca producatorul de energie are programate in perioada 2013-2018 investitii de 1,2 miliarde de euro pentru constructia unui grup nou de productie a electricitatii.

Compania are un deficit 396 milioane de euro pentru finantarea investitiilor, din care in prima faza, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro.

"Din analiza efectuata la nivelul societatii, pentru asigurarea finantarii acestor proiecte de investitii, care vor pastra si chiar majora segmentul de piata pana la 33-35% al CE Oltenia pe piata energetica din Romania, este identificata ca optiune majorarea capitalului social al societatii prin aport de capital cu derularea unei oferte publice primare initiale de actiuni", potrivit notei de fundamentare.

Guvernul a convenit initial cu FMI sa listeze 15% din capitalul Complexului Energetic Oltenia, iar pana in luna octombrie sa vanda pachetul majoritar de actiuni catre un investitor strategic.

Premierul Victor Ponta a declarat insa, marti, ca nu se pune problema privatizarii majoritare a Complexului Energetic Oltenia, pentru ca este pe profit, are management privat si a semnat o investitie de un miliard de dolari la Rovinari, el aratand ca doar 15% dintre actiuni vor fi listate pe bursa .


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri