Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,66% in sedinta de joi, reducandu-si castigul din luna ianuarie la aproape 6%, intr-o piata unde majoritatea actiunilor au consemnat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvata de titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom, scrie Mediafax.
In primele sedinte din acest an rulajele au crescut vizibil pe bursa, sustinute in principal de intrarea unor investitori straini in piata, iar preturile au crescut aproape constant in primele saptamani. Ulterior, in a doua jumatate a lunii volumele de tranzactionare au inceput sa scada in cazul celor mai multe actiuni, iar piata a inregistrat unele corectii usoare.

Bursa a incheiat pe rosu 9 din cele 21 de sedinte de tranzactionare din luna ianuarie, astfel ca indicele general al pietei, BET-C, a crescut in aceasta luna cu aproape 6%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 6,44%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 6,2%.

"Volumele de tranzactionare in scadere arata ca piata se afla intr-o stare de asteptare. Vedem usoare marcari de profituri, care deocamdata nu sunt agresive. Investitorii asteapta publicarea rezultatelor financiare si propunerile de dividende inainte sa ia decizii importante cu privire la portofolii. Asteptarile generale pentru piata locala sunt pozitive pe termen scurt, dar va conta foarte mult si evolutia pietelor externe care se afla la niveluri foarte ridicate si pe care putem vedea oricand o corectie mai puternica", a declarat pentru seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La finalul sedintei de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 0,58% sub nivelul de miercuri, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in scadere cu 0,59%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,59%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,24%, iar indicele BET-NG, care relecta evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat cu 0,63% sub ziua anterioara.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu 44% sub rulajul de miercuri, de 33,7 milioane lei (7,7 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (10,2 milioane lei, din care doua deal-uri de 6,3 milioane lei) si cu actiunile OMV Petrom (3,6 milioane lei, din care un deal de 3 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,42%, la 0,599 lei, iar actiunile OMV Petrom au incheiat in scadere cu 1,72%, la 0,4393 lei.

Cotatia actiunilor Fondului Proprietatea este cu numai aproape 8% sub cea de la inchiderea primei sedinte la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de titlurile Fondului Proprietatea la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut in acest an cu 9%, sustinute pe de o parte de clarificarea situatiei privind dividendele pe care Fondul urmeaza sa le distribuie, dar si de reintrarea la cumparare a celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Elliott Associates a cumparat in acest an actiuni reprezentand 0,58% din capitalul social al Fondului Proprietatea, pentru care a platit 47,8 milioane lei (aproximativ 11 milioane euro), si a ajuns sa detina 16,52% din titluri.

Actiunile Transgaz (TGN) au revenit pe crestere inca de la deschiderea sedintei, dupa ce in precedentele sedinte au scazut cumulat cu 8,7%. Corectia din precedentele zile a fost determinata pe de o parte de o noua taxa care va fi aplicata companiilor din acest sector, precum si de asteptarilor unor investitori ca pretul actiunilor sa scada daca statul va vinde cu discount un pachet de 15% din titlurile Transgaz pe bursa.

Oferta de vanzare ar urma sa fie lansata pana la mijlocul lunii aprilie, dupa ce in luna martie Guvernul va depune documentele necesare la CNVM si va angaja management privat, potrivit scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.

La inchiderea pietei principale, actiunile Transgaz erau in crestere cu 0,52%, la 211 lei, si inregistrau un rulaj de 1,6 milioane lei.

"Evolutia actiunilor Transgaz a fost evident marcata de aplicarea noilor taxe de catre Guvern, iar impactul acestora asupra veniturilor va fi unul foarte important pentru aceasta companie. Totusi, aceste taxe au fost adoptate la un nivel mai redus fata de propunere initiala, iar acest lucru se observa in stabilizarea pretului actiunilor si chiar cresterea interesului pentru cumparare, tinand cont si de dividendele pe care compania ar urma sa le acorde in acest an", a afirmat brokerul.

In acelasi timp, actiunile Electroarges (ELGS) au urcat cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, si au incheiat la 0,6405 lei. Actiunile au urcat cu peste 60% de la inceputul acestui an, desi firma nu a anuntat niciun eveniment care sa determine traicetoria puternic ascendenta.

Cu actiunile Electroarges au fost realizate 134 de tranzactii in valoare cumulata de 328.000 de lei.

Brokerul crede ca piata va continua sa creasca usor dupa aceasta perioada de consolidare si dupa publicarea rezultatelor financiare ale companiilor in luna februarie.

"Convocarile AGA cu propunerile de dividende vor aduce un impuls pozitiv pentru actiunile companiilor unde dividendele vor avea un randament atractiv", a adaugat Necula.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 2,5 milioane lei, valoare de aproape patru ori peste rulajul de miercuri, de 646.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvata de tranzactii cu 12,7% din actiunile firmei Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 2,2 milioane lei. Titlurile au incheiat sedinta la pretul de 6,14 lei, cu 6,04% peste nivelul de luni, cand a fost realizata cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene coborau cu pana la 0,7%, ca reactie la rezultate sub asteptari ale unor companii importante si la scaderea peste estimari inregistrata de vanzarile din retail in Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri