Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa trimita Ministerului Finantelor o propunere de proiect legislativ privind restructurarea pietei Rasdaq. Cel mai important punct din noua lege ofera companiilor de pe Rasdaq posibilitatea de a alege piata sau sistemul de tranzactionare alternativ pe care vor fi transferate.
CNVM mentioneaza ca propunere reflecta procesul de consultare realizat cu participantii la piata, operatori, depozitari, emitenti, asociatii profesionale, investitori si are drept principal obiectiv protectia investitorilor in societatile tranzactionate pe piata Rasdaq.

„Proiectul initiat de CNVM ofera dreptul si posibilitatea societatilor comerciale tranzactionate pe piata Rasdaq de a alege operatorul de piata sau sistem, respectiv piata sau sistemul alternativ pe care ar urma sa fie tranzactionate, in urma exercitarii optiunii actionarilor acestor societati in cadrul adunarilor generale ale actionarilor", se mentioneaza intr-un raport al CNVM.

De asemenea, actionarii se vor putea retrage din actionariatul societatilor „in anumite situatii specifice, la un pret echitabil”.

"Subliniem ca prin acest proiect legislativ, CNVM a intentionat incadrarea pietei Rasdaq in actuala arhitectura legala a sistemelor de tranzactionare din piasa de capital, instituita de normele europene in domeniu si transpuse in legislatia noationala, cu respectarea drepturilor actionarilor societatilor de pe aceasta piata si fara a prejudicia interesele legitime ale acestor societati", se mai spune in comunicat.

Infiintata in 1996 cu statutul de piata reglementata, Rasdaq a devenit o problema in ultimii ani dupa ce nu a mai indeplinit standardele pe care directivele europene le stabilesc. In aceste conditii, Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Lucian Anghel, presedinte BVB, a declarat luna trecuta ca Bursa a trimis o solicitare catre CNVM prin care cere autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare. Cererea a fost intampinata cu ostilitate de catre Asociatia Investitorilor din Piata de Capital (AIPC), care a cerut demisia acestora din cauza „initiativei oculte si nelegale de a transforma piata Rasdaq in sistem alternativ de tranzactionare propriu (ATS)”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri