Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa publice propunerea de proiect legislativ care va fi transmisa Ministerului Finantelor Publice si care vizeaza restructurarea pietei Rasdaq.
"AIPC solicita ca CNVM sa publice fara intarziere propunerea de proiect legislativ referitoare la piata Rasdaq pe care intentioneaza sa o transmita catre Ministerul Finantelor Publice, pentru ca investitorii sa poata analiza prevederile propuse. AIPC va formula o cerere oficiala in acest sens pe care o va inainta catre CNVM in zilele urmatoare. AIPC reaminteste, totodata, ca, pana la acest moment, nu au fost facute publice actele depuse de Bursa de Valori Bucuresti pentru modificarea statutului pietei Rasdaq, desi a solicitat acest lucru anterior. Din acest motiv, AIPC recomanda CNVM sa manifeste mult mai multa transparenta decat in trecut pentru ca numai in acest mod poate transmite investitorilor increderea necesara in aceasta institutie", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.

Reprezentantii investitorilor mai spun ca pana la publicarea propunerii "isi exprima rezerva" cu privire la declaratiile de CNVM referitoare la existenta in proiect a unor prevederi care asigura respectarea drepturilor actionarilor si a intereselor lor.

CNVM a anuntat, joi, ca va transmite catre Ministerul Finantelor Publice o propunere de proiect legislativ pentru restructurarea pietei Rasdaq, care asigura actionarilor firmelor de pe Rasdaq dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare se vor muta.

"Aceasta propunere reflecta procesul de consultare realizat de CNVM cu participantii la piata, operatori, depozitari, emitenti, asociatii profesionale, investitori si are drept principal obiectiv protectia investitorilor in societatile tranzactionate pe piata Rasdaq. Proiectul initiat de CNVM ofera dreptul si posibilitatea societatilor comerciale tranzactionate pe piata Rasdaq de a alege operatorul de piata sau sistem, respectiv piata sau sistemul alternativ pe care ar urma sa fie tranzactionate, in urma exercitarii optiunii actionarilor acestor societati in cadrul adunarilor generale ale actionarilor", se arata intr-un comunicat transmis de Comisie.

Totodata, propunerea CNVM prevede ca, in anumite situatii specifice, actionarii se pot retrage din actionariatul firmei, la un pret echitabil, "astfel incat sa fie respectate drepturile legitime ale acestora in calitate de investitori in piata de capital".

"Subliniem ca prin acest proiect legislativ, CNVM a intentionat incadrarea pietei Rasdaq in actuala arhitectura legala a sistemelor de tranzactionare din piasa de capital, instituita de normele europene in domeniu si transpuse in legislatia noationala, cu respectarea drepturilor actionarilor societatilor de pe aceasta piata si fara a prejudicia interesele legitime ale acestor societati", se mai spune in comunicat.

Propunerea de proiect legislativ va fi transmisa catre Ministerul Finantelor Publice, avand in vedere ca CNVM nu are dreptul de a promova proiecte legislative.

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentru care CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutioneze.

Situatia a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq, in 1996. Dupa 2004, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

Clarificarea statutului pietei Rasdaq a dus in acest an la o disputa intre Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), dupa ce asociatia a anuntat ca Bursa a transmis catre CNVM o solicitare pentru calificarea/autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare si a cerut publicarea informatiile respective.

Informatiile respective au fost confirmate o saptamana mai tarziu de Bursa, insa solicitarea si alte date din propunerea transmisa Comisiei nu au fost facute public.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei, Lucian Anghel, afirma pe 24 ianuarie ca BVB sustine elaborarea unei legi care sa clarifice statutul Rasdaq.

In aceasta disputa, AIPC a cerut luni chiar demisia tuturor membrilor Consiliului de Administratie al Bursei pentru "initiativa oculta si nelegala" de a transforma piata Rasdaq in sistem alternativ de tranzactionare propriu.

Printre membrii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital se regasesc fonduri de investitii, dar si mici investitori. Incepand cu anul 2012, AIPC este afiliata la organizatiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocatiilor Nationale ale Actionarilor din UE ) si EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users - Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri