Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,83%, intr-o piata in care trei deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste jumatate din lichiditatea de 20,2 milioane lei, scrie Mediafax. Cu o zi inaintea anuntarii rezultatelor financiare pe 2012, Banca Transilvania a fost cea mai tranzactionata actiune din piata, inchizand sedinta cu un plus de 1,3%.
Titlurile Bancii au avut un rulaj de 3,5 milioane lei, in vreme ce pretul a urcat la 1,443 lei.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost pe verde inca de la deschiderea sedintei, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cele mai multe cazuri. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau actiunile emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca amorteala investitorilor este cauzata de incertitudinea cu privire la mersul economiei pe termen scurt si mediu, precum si de apatia manifestata de politicieni cu privire la economia noastra. Investitorii straini nu isi manifesta din plin prezenta si asta cantareste mult in ochii investitorului autohton. Din cand in cand mai apare cate o tranzactie mai rasarita, dar cu o floare nu se face primavara", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in stagnare, o variatie nesemnificativa fiind inregistrata si de indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

De asemenea, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in stationare.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu doar 0,09%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a inregistrat cea mai vizibila variatie dintre indici, avansand cu 2%. Evolutia a fost sustinuta in principal de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 14,78%, la 0,0497 lei.

Brokerii spun ca cel mai probabil evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare a continuat sa fie determinata de un interviu acordat Bloomberg, saptamana trecuta, de catre vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

In urma interviului, actiunile Rompetrol Rafinare au urcat in trei zile cu peste 27%, pentru ca apoi in sedinta de vineri sa inregistreze un recul usor, de 2%, iar luni sa urce din nou.

"De cand a aparut stirea cu privire la posibilitatea rascumpararii de catre actionarul majoritar a pachetului detinut de statul roman la Rompetrol Rafinare, pretul actiunii a crescut semnificativ, investitorii pariind pe pretul posibil al respectivei tranzactii. Se mizeaza pe o posibila oferta de preluare sau chiar de delistare (dupa ce se incheie tranzactia dintre stat si Rompetrol), pretul la care s-ar putea realiza aceste operatiuni fiind miza investorilor", a afirmat brokerul.

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare in sedinta de luni a venit pe al noualea rulaj din piata, de 166.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,2 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 55% peste cea de vineri, de doar 13 milioane lei (2,9 milioane euro). Mai mult de jumatate din lichiditatea de luni a fost asigurata de trei deal-uri cu 0,13% din titlurile Fondului Proprietatea, in valoare de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

Doua deal-uri au fost realizate la pretul de 0,595 lei, cu 1,28% peste inchiderea de vineri, iar ultima tranzactie negociata a fost operata la 0,59 lei, pret cu 0,43% peste sedinta anterioara.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 3,26%, la 20,75 lei, pe un rulaj de doar 236.000 de lei.

Bursa a prezentat inaintea deschiderii sedintei rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut. Profitul net preliminat a scazut cu 47%, la aproape 9 milioane lei (2 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborat cu 19,5%, la 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), in principal din cauza reducerii tranzactiilor realizate de investitori.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 816.000 de lei, valoare de aproape patru ori peste rulajul de vineri, de 214.000 de lei. Aproape 80% din lichiditate a fost asigurata de transferuri cu titlurile Prospectiuni (PRSN), de 642.000 de lei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 2,22%, la 0,2075 lei.

"Avand in vedere ca ne aflam in plin sezon de raportari financiare, ma astept ca pe unele actiuni sa existe o activitate consistenta. In plus, in perioada imediat urmatoare vor fi si adunari generale pentru alegeri la nivel de administratori, ceea ce ar putea conduce la o lichiditate considerabila in preajma acestor adunari", a mai spus Murgoci.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene evoluau incert. Pietele de la Londra si Paris avansau cu 0,3% si, respectiv, cu 0,5%, iar bursa de la Frankfurt era in stagnare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri