Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,81%, intr-o piata unde investitorii nu au reactionat la datele privind evolutia economiei in anul 2012, iar trei deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste 40% din lichiditatea pietei, informeaza Mediafax.
Piata a fost pe crestere usoara pana aproape de ora 12:00, insa dupa acest moment a trecut pe rosu, fara vreo reactie la datele anuntate joi dimineata de Institutul National de Statistica privind evolutia economiei in ultimul trimestru al anului trecut si pe tot anul.

Produsul Intern Brut a urcat in ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,2% fata de trimestrul precedent, acelasi ritm modest de crestere fiind raportat si pe ansamblul anului, potrivit estimarilor INS.

"Investitorii romani, si asa putini, nu reactioneaza la datele referitoare la PIB, iar prudenta caracterizeaza piata acum. Strainii probabil ca inca digera stirile. Ce-i drept, si pietele externe evolueaza intr-un palier redus de cateva zile. Amorteala si decuplarea pietei locale de traiectoria burselor externe sunt cauzate de asteptarile unor corectii pe bursele internationale, care sunt in apropierea maximelor istorice. Cred ca piata locala va incepe sa se miste dupa ce bursele externe vor scadea, iar unii investitori straini vor vedea in pietele emergente si de frontiera o alternativa de investitie. Investitorii romani, ca de obicei, vor intra in piata doar dupa ce strainii vor da startul. Oricum, in perioada urmatoare nu vad o mare corelare intre piata noastra si cele externe", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,26%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,3% sub nivelul de miercuri. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,31%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un recul de 1,49%.

Variatia mai vizibila a indicelui BET-NG a fost influentata de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scazut cu 6,37%, la 0,0544 lei, dupa ce in ultimele sedinte au urcat cu 67,4%. Scaderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit in cadrul unor transferuri de doar 96.000 de lei.

Evolutia din zilele anterioare a fost determinata de un interviu acordat Bloomberg de catre vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus, saptamana trecuta, ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu putin sub rulajul de miercuri, de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro). Peste 40% din lichiditatea pietei a fost asigurata de trei deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea, de 5,1 milioane lei.

Tranzactiile negociate au fost realizate la pretul de 0,578 lei, cotatie similara celei de la inchiderea sedintei anterioare.

Pe piata principala, pretul actiunilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,52%, la 0,575 lei, pe un rulaj de 1,4 milioane lei.

Investitorii au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde transferurile au cumulat 2,8 milioane lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat 350.000 de lei, valoare la jumatate fata de rulajul de miercuri, de 730.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Pietele au fost pe rosu inca de la deschidere, dupa prezentarea rezultatelor financiare ale mai multor companii importante si aparitia datelor privind evolutia PIB in Germania, Franta si Japonia, ale caror economii s-au contractat in trimestrul al patrulea al anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri