Peter Breiter este un bancher neobisnuit. Nu are nicio legatura cu online banking-ul, cardurile, actiunile sau fondurile de investitii, insa in schimb face un profit de cateva zeci de mii de euro pe an cu banca rurala pe care el o conduce si unde tot el este singurul angajat. Asta in contrast cu gigantii financiari cu mii de angajati, care in ultimii ani se confrunta cu pierderi tot mai mari.
Bancherul de 41 de ani se declara fericit in satul german Gammesfeld, acolo unde scrie de mana bilete de ordin si facturi pentru cei 500 de locuitori. Intr-o zi obisnuita de lucru, Breiter furnizeaza cash pentru clienti, negociaza imprumuturi pentru afacerile locale, dar isi face si curat in biroul care se afla la doar 200 de metri de propria casa.

Banca cooperativa Raiffeisen Gammesfeld eG este una dintre cele mai mici zece banci din Germania in functie de depozite, dar si in functie de numarul de angajati, scrie Reuters, preluat de CNBC. Raiffeisen Gammesfeld inregistreaza in general un profit de 40.000 euro pe an, iar cel mai mare imprumut acordat vreodata este de 650.000 euro.

Mediul rural din Germania este dominat de banci similare, de mici dimensiuni si care au stranse legaturi cu comunitatea locala. Desi numarul acestora a scazut de la 7.000 in anul 1970, la 1.100 in prezent, acestea concureaza cele mai mari doua institutii financiare din Germania - Deutsche Bank si Commerzbank.

Desi au fost lovite de criza, bancile cooperative au rezistat mai bine in ultimii ani decat alte grupuri financiare importante, in principal pentru ca nu au incercat sa se extinda prea rapid si nici sa acorde credite foarte riscante.

Deutsche Bank, de exemplu, a avut o pierdere de 2,1 miliarde euro in ultimul trimestru de anul trecut, in vreme ce chiar saptamana aceasta BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, a anuntat o pierdere de 74,5 milioane euro pe anul 2012 - prima de la listarea pe bursa la inceputul anilor 2000. De asemenea, BCR, cea mai mare banca locala, a raportat pentru primele noua luni ale anului trecut pierderi de 758,9 mil. lei (172 mil. euro) si a anuntat ca disponibilizeaza 1.600 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri