Pretul la titeiul de tip Brent, specific zonei europene, si–a mentinut trendul, ajungand la 118 dolari/ baril in dimineata zilei de 15.02.2013, un minus de 0,08 % fata de ziua precedenta. Acest trend reprezinta cel mai scump titei de la sfarsitul lui aprilie 2012. Explicatia acestei cresteri este si ramane tensiunea politica din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Indicii burselor internationale au inregistrat cresteri semnificative in ultimile saptamani, moneda americana s-a depreciat, Agentia Internationala pentru Energie se asteapta la o usoara crestere a cererii pentru titei. Din punct de vedere sezonier, incepand din luna martie a anului, cererea pentru produse petroliere ar urma sa creasca, deasemenea aceeasi institutie se asteapta ca economia Chinei sa se revigoreze si ea in acest an.

Conform ultimelor rapoarte, productia de titei a statelor membre ale OPEC a scazut usor in luna ianuarie 2013. Oferta pe luna ianuarie 2013 in valoare de 90,8 milioane barili a depasit doar “la mustata” cererea. OPEC-ul ia insa in calcul si o usoara crestere a cererii pentru statele membre pana la nivelul de 29,8 milioane de barili pentru anul in curs, dintr-un total la nivel mondial de aprox. 90 milioane.

In acest moment pretul la Brent se afla aproape de nivelul de 120 dolari SUA/ baril, un prag important, iar daca acest nivel v-a fi depasit, ma astept ca pretul sa-si continue trendul crescator pana in zona de 126-128 dolari/ baril.

Iranul ramane in prezent cheia franceza a reglarii cresterii pretului, daca se poate spune asa. Pe 26 februarie 2013, va avea loc o noua runda de discutii intre autoritatile de la Teheran si principalele puteri nucleare cu privire la accesul inspectorilor internationali in locatiile unde se presupune ca se desfasoara programul de cercetare nucleara. Problema nu se va solutiona la acesta intalnire… Intrebarea este cat va mai dura pana cand Iranul va fi supus unor noi sanctiuni economice internationale? Cele de anul trecut au costat Teheranul aproape 40 miliarde de euro, pierduti prin diminuarea exporturilor. Opinia generala a analistilor este ca iranienii isi vor continua programul de cercetare cu orice risc avand in vedere ca din 13 februarie au anuntat instalarea unei noi generatii de centrifuge pentru imbogatirea uraniului la uzina din Natanz. Cantitatea de titei extrasa va creste si ea de la 4 la 5 milioane de barili pe zi, utilizand know-how rusesc cu tot embargoul anumitor state vestice.

Din punct de vedere al analizei tehnice, evolutia pretului de la 110 la 119 dolari SUA/ baril a fost o crestere consolidata, dupa orice crestere de 1-2 dolari am avut o retragere a pretului de 0.5-1 dolari. Aceste retrageri au reprezentat oportunitati de cumparare pentru jucatorii din piata, rapoartele bursei arata ca numarul pozitiilor de cumparare este in crestere.

Pe termen scurt, nu cred ca pretul la Brent va scadea sub 116 dolari/ baril. Este posibil sa asistam la o consolidare a pretului in zona 118-120 dolari/ baril pentru cateva zile sau chiar sa avem o crestere rapida pana la peste nivelul de 120 dolari/ baril. Intrebarea este doar cand.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri