Bursa a crescut cu 1%, intr-o piata unde titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au intors pe crestere accelerata, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si BRD (BRD) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.
Piata s-a miscat intr-un interval ingust si in aceasta saptamana, iar la finalul zilei de vineri indicele general al Bursei a fost cu 0,86% peste nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente. Indicele general al bursei, BET-C, se plaseaza astfel cu 9,77% peste nivelul de la finele anului trecut, scrie Mediafax.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni a scazut cu 1,45% in aceasta saptamana, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,47%. Astfel, raportat la nivelul de la sfarsitul anului trecut, BET este pe plus cu 6,45%, iar BET-FI cu 5,27%.

La fel ca in precedentele trei saptamani, evolutia pietei a venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse in cazul celor mai multe actiuni, atentia investitorilor fiind axata doar pe cateva titluri.

"Problema de fond este ca sunt putini investitori mari activi in piata. BRD a miscat investitorii prin rezultatele publicate, insa in rest majoritatea rezultatelor anuntate erau deja mai mult sau mai putin anticipate. Va mai fi importanta publicarea rezultatelor OMV Petrom, care ar putea sa mai ofere cateva indicii despre politica de dividend si, astfel, va influenta si potentialul venit si dividend ale Fondului Proprietatea in acest an", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,23%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,33% peste nivelul de joi. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 0,23%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,82%.

Evolutia indicelui BET-NG a fost sustinuta in principal de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 8,27% dupa ce grupul Rompetrol a anuntat ca a incheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile detinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Intentia de rascumparare a actiunilor a fost anuntata inca de saptamana trecuta de vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Dupa acest interviu actiunile Rompetrol Rafinare au inceput sa urce accelerat pe bursa, iar in doua zile au inregistrat unele corectii. Cel mai vizibil recul a fost inregistrat joi, cand pretul a scazut cu peste 6%, dupa ce anterior a urcat cu 67%.

Pretul de finalul sedintei de vineri, de 0,0589, este cu 69,7% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizarii Rompetrol Rafinare inseamna un plus de 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro). La inchiderea zilei, capitalizarea bursiera a Rompetrol Rafinare era de 2,598 miliarde lei (592 milioane euro), fata de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au incheiat in crestere cu 2,24%, dupa ce la deschidere a fost de aproape 3%. Titlurile bancii au incheiat ziua la pretul de 0,0547 lei si au consemnat al optulea rulaj din piata, de 470.000 de lei.

Evolutia a venit dupa ce banca a anuntat vineri dimineata rezultatele financiare preliminate inregistrate in precedentul exercitiu financiar. Banca a consemnat un profit net de 25 milioane lei (5,6 milioane euro), dupa pierderi in 2011, iar activele au crescut cu 22,3%, la 4,73 miliarde lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 33 milioane lei (7,5 milioane euro), valoare de 2,6 ori peste rulajul de joi, de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (19,7 milioane lei) si BRD (5 milioane lei).

Atat in cazul titlurilor Fondului Proprietatea, cat si in cazul actiunilor BRD, mai mult de jumatate din lichiditate a fost asigurata de deal-uri. Cu actiunile Fondului Proprietatea u fost realizate patru deal-uri de 10,6 milioane le, iar cu actiunile BRD au fost efectuate cinci tranzactii negociate pentru 2,8 milioane lei.

Pe piata principala, pretul actiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 0,87%, la 0,58 lei, iar titlurile bancii au avanast cu 0,79%, la 8,9 lei.

Actiunile Transelectrica au scazut cu 2,25%, la 13,88 lei, pe un rulaj de doar 65.000 de lei.

Compania a prezentat vineri rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut. Compania a consemnat un profit de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori sub castigul din precedentul exercitiu financiar, de aproape 114 milioane lei, potrivit informatiilor financiare preliminate intocmite conform standardelor IFRS.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 120.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de joi, de 350.000 de lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri