Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca discutiile privind solutionarea diferendului cu Rompetrol au avansat foarte mult si ca, dincolo de suma pentru pachetul de actiuni rascumparat, care va alimenta bugetul, Rompetrol trebuie sa aiba aproape un miliard de dolari pentru investitii, scrie Mediafax.
"Am avansat foarte mult si maine (marti - n.r.) vom avea o discutie pe tema solutionarii diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul si statul roman pot sa incaseze o suma importanta pentru o parte din pachetul de actiuni si mai ales dincolo de suma pe care o incasam si care, sigur, intra la buget, cel mai important este solicitarea noastra catre cei de la Rompetrol de a avea un volum important - aproape un miliard de dolari - de investitii in perioada urmatoare. Pana la urma, repet, banii intra la buget, se cheltuie, insa investitiile sunt partea cea mai importanta", a spus Ponta, dupa sedinta USL.

Grupul Rompetrol a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un memorandum cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, statul ar putea vinde actiunile pe care le detine la Rompetrol Rafinare prin licitatie, companiei care ar oferi cel mai bun pret, iar Rompetrol vrea sa rascumpere intr-o prima etapa 25% din titluri, care la cotatia bursiera actuala valoreaza aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).

Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri