Dupa un start excelent de an pe bursele din intreaga lume, incheierea razboiului electoral si dupa inca o runda de mustrari din partea FMI, Guvernului nu ii mai ramane nicio scuza pentru a evita sa faca listarile pe Bursa anuntate inca din 2011. Mai mult decat atat, un sondaj recent al Ernst&Young arata ca interesul investitorilor pentru IPO-uri este la cel mai mare nivel din ultimii ani.

Institutional Investor Survey

Patru din cinci (82% ) investitori institutionali au fost interesati de IPO-uri in 2012, cifra in crestere puternica fata de cea inregistrata acum doi - trei ani, cand doar un singur investitor din cinci (18%) mentiona ca ar cumpara actiuni in cadrul unei oferte publice initiale.

Ideea potrivit careia investitorii institutionali nu sunt interesati de IPO-uri este un mit. Rezultatele sondajului arata ca sentimentul in piata este extrem de pozitiv. Situatia va ramane buna atat timp cat exista perspective pozitive pentru rezultatele financiare ale companiilor, conditiile macroeconomice se imbunatatesc si bursele vor avea evolutii stabile”, spune Maria Pinelli, global IPO leader Ernst & Young.

Pretul cerut in cadrul unei oferte publice de actiuni este principalul lucru care ii intereseaza pe investitori. Urmeaza necesitatea unei „povesti de succes” a companiei si a unei echipe de conducere profesionista.

Oarecum surprinzator, acelasi sondaj arata ca bursa unde are loc listarea si reputatia brokerilor care intermediaza tranzactia sunt elementele care ii intereseaza cel mai putin pe investitori.

Cele mai mare interes pentru IPO-uri il arata in prezent marile fonduri de investitii, in conditiile in care acestea isi realoca capitalul prioritizand actiunile, nemultumite de randamentul obligatiunilor, aflat in continua scadere.

Primele IPO-uri din ultimii 5 ani sau promisiuni de ochii FMI?

Cu zero oferte publice initiale in ultimii cinci ani, statul roman este campion la promisiuni privind privatizarile si listarile pe bursa. La ultima vizita a oficialilor FMI, din ianuarie, au fost inaintate noi termene pentru IPO-urile companiilor de stat.

Cele mai probabile oferte din acest an sunt cele de la Transgaz si Romgaz. Lista este insa completata de nume precum Tarom, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Teoretic, in 2013 ar trebui sa se realizeze pe BVB oferte publice in valoare totala de 3,64 miliarde lei (832 milioane euro), de peste cinci ori mai mult decat valoarea tuturor IPO-urilor facute pe Bursa de la Bucuresti in ultimii 13 ani.

Guvernul roman a amanat in repetate randuri listarile mai multor companii de stat pe Bursa, conditiile proaste de piata fiind scuza preferata a politicienilor. Judecand insa dupa evolutia pietelor de capital in primele luni din 2013, aceasta explicatie nu mai are nicio justificare.

“Startul bun de an pe care bursele l-au inregistrat, precum si faptul ca din punct de vedere politic putem vorbi de stabilitate in comparatie cu anul trecut, face din 2013 un an bun pentru listari. Nu vad motive pentru care un IPO nu ar trebui sa se faca in aceasta perioada”, a declarat Valerian Ionescu, seful diviziei piete de capital din cadrul BCR.

In prima luna din 2013 doar 10 din cele mai importante 90 burse din lume au scazut.

De asemenea, bursele din SUA si Marea Britanie au batut noi recorduri. FTSE 100, principalul indice britanic, a inregistrat cel mai bun start de an din ultimele doua decenii, in vreme ce piata americana se afla la maximele ultimilor cinci ani.

Pe plan local, Bursa de la Bucuresti este in crestere cu 10% de la inceputul anului 2013.

Ce oferte publice de actiuni sunt asteptate pe Bursa in 2013?

Transgaz

Oferta publica secundara: 15% din actiuni
Valoare estimata: 365 milioane lei
Intermediari oferta: Raiffeisen, Wood, BT Securities
Cand este estimata listarea: aprilie 2013

Romgaz

Oferta publica initiala:15% din actiuni
Valoare estimata: 1,2 miliarde lei
• Intermediari oferta: Erste, BCR, Raiffeisen, Goldman Sachs, Intercapital Invest
Cand este estimata listarea: octombrie 2013


Nuclearelectrica

Oferta publica initiala: 10% din actiuni
Valoare estimata: 666 milioane lei
Intermediari oferta: Swis Capital, BT Securities
Cand este estimata listarea: aprilie - mai, potriit declaratiilor ministrului Varjuan Vosganian

Tarom

Oferta publica initiala: 20% din actiuni
Valoare estimata: 219 milioane lei
Intermediari oferta: Carpatica Invest, Swis Capital
Cand este estimata listarea: iulie - august 2013 (termen maximal convenit cu FMI in ianuarie 2013)

Hidroelectrica

Oferta publica initiala: 10% din actiuni
Valoare estimata: 985 milioane lei
Intermediari oferta: BRD, Citigroup, Societe Generale, Intercapital Invest
Cand este estimata listarea: imediat dupa iesirea din insolventa (iunie - iulie 2013, potrivit estimarii premierului Victor Ponta)

Sursa grafic: Ernst&Young

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri