Prefectul de Arges, Cristian Soare, spune ca exista doua variante de salvare a rafinariei si petrochimiei de la Pitesti, una fiind "privatizarea la pachet" a Oltchim si Arpechim, cu un "investitor strategic", iar cea de-a doua ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.
Potrivit prefectului Cristian Soare, solutiile au fost analizate luni, la o intalnire a reprezentantilor administratiei si sindicatului de la Divizia petrochimica Bradu cu parlamentarii de Arges si autoritatile judetene.

"Una dintre solutiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinaria Arpechim, prin gasirea unui investitor strategic. (...) O alta varianta ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fara repornirea rafinariei Arpechim. Poate fi o solutie ca Divizia petrochimica Bradu sa reporneasca fara sa se tina cont de repornirea rafinariei si sa poata fi dusa pe profit. Pentru punerea in practica a celei de-a doua variante ar fi necesara o finantare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalatiilor si de 50 de milioane de euro pentru inceperea productiei", a spus prefectul, citat de Mediafax.

El a precizat ca aceste solutii urmeaza sa fie discutate si cu reprezentantii Ministerului Economiei.

"Am trimis deja o adresa catre ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipa formata din specialisti in petrochimie, reprezentanti ai administratiei judetene, parlamentari, sa fie primita pentru o discutie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie sa aleaga dintre variantele pe care sunt convins ca le cunoaste, pentru a putea sa o gaseasca pe cea mai buna dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca rafinaria Aropechim va fi demolata daca nu va putea fi vanduta.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma ca OMV Petrom nu va demola Arpechim Pitesti, asa cum a anuntat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispozitia" Guvernului in masura in care statul va gasi o solutie de integrare a rafinariei cu combinatul chimic Oltchim.

Vosganian a adaugat ca Mariana Gheorghe i-a spus ca sustine eforturile statului privind restructurarea industriala.

"Abia dupa ce gasim o solutie antreprenoriala, economica pentru Oltchim (...) ne incumetam sa pornim discutiile si cu OMV Petrom pentru Arpechim", a mai spus Vosganian.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa. OMV Petrom a anuntat de mai multi ani ca rafinaria Arpechim nu face parte din activitatea de baza a companiei si ca vrea sa vanda unitatea.

Divizia Petrochimica Bradu apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri