Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat pana la jumatatea acestui an, pentru ca altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciaza ca solutionarea din partea Comisiei Europene pe aceasta tema nu va veni curand, scrie Mediafax.
"Comisia Europeana are o mecanica interna. Cred ca media in solutionarea notificarilor privind ajutoarele de stat nu este foarte incurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu, care inseamna pana la jumatatea acestui an, asta e dorinta noastra", a afirmat Vosganian.

El a aratat ca Ministerul Economiei nu poate presa Comisia Europeana sa solutioneze mai repede notificarea pe care autoritatile romane au trimis-o cu privire la aprobarea acordarii ajutorului de stat la Oltchim, insa a prezentat in notificare urgenta situatiei.

"Evaluarea Comisiei este sa vada daca nu cumva in toamna anului trecut Oltchim a beneficiat de ajutor de stat. Un exemplu de intrebare de la Comisia Europeana a fost: «Care sunt furnizorii publici ai Oltchim fata de care combinatul nu a platit sau si-a amanat platile?» Apoi, daca creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-si recupera banii? Si daca vom lua bani de la banca daca nu ii vom da pe salarii. Banii pentru salarii trebuie sa vina din productie", a spus Vosganian.

El a precizat ca a avut saptamana trecuta o discutie cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene (CE) si responsabilul cu portofoliul concurentei, care a primit informarea initiala a Ministerului Economiei. CE a solicitat ulterior detalierea unor evenimente, respectiv informatii suplimentare incepand cu anul 2007 in legatura cu relatiile dintre Oltchim si unii parteneri comerciali ai combinatului, precum AVAS sau Electrica.

"Domnul Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Economiei, impreuna cu un grup interministerial au terminat intr-o saptamana informarea, un termen de trei ori mai scurt decat cel solicitat. El pleaca astazi la Comisia Europeana. L-am rugat pe domnul Ciocanea dupa ce (documentul - n.r.) va fi lecturat astazi si manie sa efectueze o deplasare la Bruxelles unde sa vada care sunt ecourile cu privire la aceasta informare. Eu sper ca ea sa inchida dezbaterea privind existenta unui ajutor de stat prealabil si sa putem trece la analiza notificarii pe care am transmis-o privind ajutorul de stat", a aratat Vosganian.

Ca o solutie imediata la problemele de finantare ale Oltchim, reprezentantii Ministerului Economiei incearca impreuna cu administratorii judiciari ai combinatului sa reevalueze toate ipotecile acestuia pentru a vedea unde gasesc resurse, raportand valoarea de piata a creantei la valoarea ipotecii, astfel incat sa poata negocia cu bancile obtinerea unui imprumut.

"Cred ca nu exista companie mai ipotecata decat Oltchimul. Noi incercam, cu ajutorul administratorilor judiciari, sa reevaluam toate ipotecile si acolo unde putem sa renegociem sa mai gasim resurse pentru a fi invocate in fata bancilor pentru alte credite. Eu am nevoie de doua luni de liniste, in care voi incerca sa gasesc un management privat si sa am bani pentru salarii", a spus Vosganian.

El a mentionat ca are pe birou "vreo cinci" planuri de reorganizare a Oltchim, dar fiecare dintre acestea ridica intrebarea "de ce nu au fost aduse pana acum?".

"Luni o sa explic acest lucru celor care au facut motiunea referitoare la Oltchim", a mai adaugat Vosganian.

La jumatatea lunii februarie Vosganian a avut o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene si responsabilul cu portofoliul concurentei, in care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

Vosganian i-a spus lui Almunia ca intrarea in insolventa a combinatului chimic este o masura "de baza", iar statul roman vrea ca activitatea Oltchim sa ontinue pe segmentele viabile, in paralel cu restructurarea si reorganizarea companiei.

La sfarsitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care preciza ca intentioneaza sa acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finantarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru un imprumut de 25 milioane de euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile. ale combinatului.

Oltchim este in insolventa. Potrivit administratorilor judiciari, principalele motive pentru care Oltchim a ajuns in aceasta situatie sunt achizitia activelor de petrochimie ale Arpechim si necorelarea dintre evolutia salariilor si cea a veniturilor companiei.

Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativa de privatizare a Oltchim a esuat anul trecut pentru ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri