Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,94%, intr-o piata cu un rulaj de doar 12,5 milioane lei si unde actiunile Alro (ALR) au coborat cu peste 11%, ca reactie la anuntarea pierderilor inregistrate anul trecut de companie, scrie Mediafax.
Actiunile Alro au scazut cu peste 10% inca de la deschiderea sedintei de vineri, investitorii reactionand vizibil la rezultatele financiare preliminate pentru 2012 anuntate joi seara de companie. Producatorul de aluminiu a inregistrat anul trecut pierderi de 170 milioane lei, acesta fiind primul rezultat negativ raportat dupa privatizarea din 2002.

Pierderile au fost influentate in principal de majorarea pretului energiei electrice pe care o cumpara. Costurile totale cu energia electrica au crescut cu 26%, de la 659 de milioane de lei la 831 de milioane de lei.

Corectia inregistrata de actiunile Alro in prima parte a sedintei a venit in cadrul a 61 de tranzactii, in valoare de 54.000 de lei. La inchiderea pietei principale, titlurile erau in scadere cu 11,36%, la pretul de 1,99 lei.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi usor sub ultimele cotatii de joi, iar rulajele au continuat sa fie reduse in cele mai multe cazuri. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiunile emise doar de 20 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Apatia instalata deja de mai bine de o luna incepe sa puna presiune pe investitori. Usoarele corectii urmate de revenirile timide incep sa determine o acumulare de ipoteze pesimiste. Dupa ce pietele internationale au atins zone de maxim ale ultimilor cinci ani, consolidarea de durata din aceasta zona pune la incercare rabdarea unor investitori care incep usor sa isi reduca din expunere. Randamentele dividendelor sunt in mare parte incluse in actualele preturi, iar o miscare mai efervescenta este posibila in apropierea datelor de inregistrare", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub lichiditatea de joi, de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro). Peste doua treimi din lichiditate a fost sustinuta de tranzactii cu actiunile Fondul Proprietatea (4 milioane lei), OMV Petrom (2,4 milioane lei) si SIF Transilvania (2,1 milioane lei).

"Cred ca piata poate avea parte de o inviorare abia in momentul in care bursele internationale vor depasi faza de trend lateral din ultima luna, insa cresterea semnificativa a volumelor ramane prea putin probabila", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era cu 0,52% sub nivelul de joi, iar indicele BET-XT era in scadere cu 0,41%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,65% sub ziua anterioara.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,19%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,22%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 678.000 de lei, valoare de aproape zece ori sub rulajul de joi, de 6,3 milioane lei.

Aproape 95% din lichiditatea de joi a fost asigurata de un deal cu 39,52% din actiunile firmei Constructii Sibiu (5 milioane lei) si mai multe transferuri cu actiunile Armax Gaz (922.000 de lei).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%, din cauza temerilor legate de reducerile automate ale cheltuielilor guvernamentale care vor intra in vigoare in SUA si care risca sa incetineasca cresterea economica mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri