Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,32%, intr-o piata unde patru deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP), reprezentand 0,17% din actiunile companiei si cu o valoare cumulata de aproape 42 milioane lei, au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
In prima parte a zilei au fost realizate tranzactii negociate cu 0,53% din actiunile SIF Transilvania (3,6 milioane lei) si cu 23% din titlurile Cemacon (3 milioane lei), iar in a doua parte a sedintei au fost efectuate patru deal-uri cu actiuni OMV Petrom (41,9 milioane lei), conform Mediafax.

Cel mai mare pachet de actiuni OMV Petrom a fost transferat la ora 15:50 pentru aproape 27 milioane lei (peste 6 milioane euro).

Unii brokeri spun ca actiunile ar fi fost cumparate de un broker strain pentru unii dintre clientii sai.

Ultimul deal cu actiunile OMV Petrom a fost realizat la 0,4417 lei, pret in scadere nesemnificativa cu 0,07%, iar pe piata principala, titlurile au crescut cu 0,29%, la 0,4433 lei. Tranzactiile de pe piata principala au insumat 360.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 70,8 milioane lei (16,2 milioane euro), valoare de aproape sase ori peste rulajul de vineri, de doar 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Aproape 60%din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiunile OMV Petrom.

Un rulaj mai ridicat decat cel de luni a fost inregistrat pe 28 noiembrie, cand tranzactiile au cumulat 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro).
Exceptand investitorii implicati in tranzactiile negociate, cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca rulajele au fost reduse in cazul majoritatii actiunilor. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Dupa raportarea rezultatelor financiare preliminare ale companiilor, investitorii asteapta acum convocatoarele pentru adunarile generale ale actionarilor in care se va hotari soarta profiturilor, acolo unde este cazul. Se pare ca investitorii sunt multumiti de dividendele propuse de SIF Transilvania si SIF Moldova, daca ne uitam ca aceste actiuni au crescut dupa publicarea convocatoarelor. Din pacate, volumele nu sunt spectaculoase, o buna parte din lichiditatea pietei fiind facuta de tranzactiile negociate pe piata deal. Probabil ca bursa va evolua in jurul acestor niveluri in lipsa unor evenimente deosebite pe plan extern si in lipsa unor convocatoare AGA cu propuneri surprinzatoare la companiile importante", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era cu 0,49% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-XT era in scadere cu 0,35%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,09% sub sedinta anterioara.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a stagnat, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,26%.

Rulaje mai ridicate au inregistrat si actiunile SIF Oltenia (5 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (3,7 milioane lei).

Tranzactii negociate au fost realizate si cu 0,53% din actiunile SIF Transilvania (3,7 milioane lei), cu un pachet reprezentand 23% din titlurile Cemacon (3 milioane lei), precum si cu titlurile SIF Banat-Crisana (667.000 de lei) si BRD (454.000 de lei).

Deal-ul cu pachetul reprezentand 23% din actiunile Cemacon a venit dupa ce in ultima saptamana pretul acestor titluri s-a dublat, de la 0,025 lei la 0,05 lei. Evolutia din precedentele saptamani a dus capitalizarea Cemacon la 12,4 milioane lei.

"Transferul unui procent important din actiunile producatorului de caramizi pe piata deal vine dupa o crestere puternica a pretului actiunilor in ultimele zile si, probabil, ca evolutia din zilele anterioare a pregatit aceasta tranzactie", a afirmat brokerul.

Fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, inregistrat in Luxemburg si administrat de o compania KJK Capital Management din Finlanda a anuntat luni ca si-a majorat participatia la Cemacon la 5,5%, cumparand vineri 3,6% din titluri.

Pe piata principala, actiunile Cemacon au incheiat in crestere cu 10,36%, la 0,0522 lei, pe un rulaj de 474.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 118.000 de lei, valoare de aproape sase ori sub rulajul de vineri, de 678.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, bursele vest-europene evoluau incert. Piata de la Paris era in crestere cu 0,1%, iar bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu pana la 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri