Guvernul a schimbat proiectul strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara si a elaborat o noua varianta in care pachetul majoritar de actiuni, de 51% din capitalul social, nu mai este vandut la Bursa, ci catre un investitor strategic ales prin licitatie cu oferta in plic si strigare.
Licitatia in urma careia va fi ales investitorul strategic va fi precedata de negocieri cu potentialii investitori, releva un document obtinut de Mediafax.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica un proiect in care se arata ca Guvernul vrea sa dubleze capitalul social al Complexului Energetic Hunedoara printr-o oferta publica la care sa participe companii private, iar dupa aceasta etapa sa vanda pe Bursa intregul pachet de actiuni nou-emise.

"Prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Hunedoara vinde un pachet de actiuni nou-emise in urmatoarele etape: majorarea capitalului (...) cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 105% comparativ cu capitalul social existent (si - n.r.) si initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, a intregului pachet de actiuni nou emise", se arata in proiect.

La acel moment se sustinea ca avantajele optiunii de privatizare prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social cu oferta publica primara sunt asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investitii, crearea unei structuri a actionariatului diversificata si admiterea la tranzactionare a actiunilor, situatie in care societatea va implementa guvernanta corporatista impusa de cadrul legal incident societatilor comerciale tranzactionabile.

Dupa doar o luna, la finele lunii februarie, si ca efect al ultimelor discutii dintre Guvern si Fondul Monetar International, proiectul strategiei de privatizare a fost insa schimbat cu o noua forma, neprezentata nici pana in prezent in dezbatere publica, in care se arata ca CEn Hunedoara va fi vanduta prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, cu dobandirea de catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al societatii in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Noile actiuni emise vor fi oferite direct spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social.

Complexul are un capital social de 203,39 milioane de lei si este controlat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Actiunile nu vor mai fi astfel vandute prin intermediul Bursei, pentru "avantajul unei structuri a actionariatului diversificate si a guvernantei corporatiste", ci direct catre un investitor strategic ales prin negocieri si licitatie cu oferta in plic si strigare.

"Selectia investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori", se arata in document.

Elementele si conditiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plata a pretului, vor fi prezentate Guvernului spre aprobare, iar contractul de privatizare va putea fi semnat doar dupa avizul Executivului.

Noul proiect mai prevede ca, "pentru motive intemeiate", Ministerul Economiei va putea modifica metoda de privatizare si/sau metoda de selectie a investitorului si/sau va putea revoca oferta.

Documentul releva ca decizia ca privatizarea Complexului Energetic Hunedoara sa fie realizata prin majorare de capital cu un investitor strategic a fost luata ca urmare a discutiilor purtate cu misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in luna ianuarie 2013.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa vanda, in mai-iunie, pachetul majoritar de actiuni al CEn Hunedoara.
Scrisoarea de intentie convenita in ianuarie de Guvern cu FMI si obtinuta de MEDIAFAX precizeaza ca decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptata pana la finele lunii februarie, iar in martie va fi angajat un consultant care sa asigure vanzarea companiei imediat dupa preluarea activelor viabile de la Compania Nationala a Huilei.

Daca nu va exista insa niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra in insolventa, releva scrisoarea FMI.

Compania a fost creata anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia de energie a tarii.

Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai multi ani, insa deocamdata au fost putine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri