Bursa a crescut cu 0,28%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 3,25%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar mai multe deal-uri cu titlurile FP si OMV Petrom au impins lichiditatea la cel mai mare nivel din ultimele patru luni, scrie Mediafax.
Investitorii au vizat actiunile FP inca de la deschiderea sedintei, dupa ce aceste titluri au incheiat ziua de marti peste pragul pshilogic de 0,6 lei pentru prima data in ultimele 12 luni. Actiunile FP au atins punctul maxim de crestere in primele zece minute de tranzactionare, cand pretul a avansat cu 3,58%, la 0,622 lei/titlu.

Ulterior, cresterea s-a temperat la aproximativ 2%, pentru ca spre finalul sedintei sa urce la peste 3%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,62 lei, pret cu 3,25% peste nivelul de marti. Un pret mai mare de inchidere decat cel de miercuri a fost in data de 9 februarie 2011, cand actiunile au fost tranzactionate la 0,627 lei.

Totodata, pretul de miercuri este cu 4,54% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni Fondul Proprietatea de 118,2 milioane lei (27,1 milioane euro), suma din care 99,3 milioane lei (22,7 milioane euro) au reprezentat valoarea unui deal cu 1,15% din titlurile FP. Deal-ul a fost realizat cu aproape 15 minute inainte de inchiderea sedintei, la pretul de 0,625 lei/actiune, care nu a mai fost atins in ultimii doi ani.

"Actiunile Fondului Proprietatea au reactionat pozitiv la anuntul privitor la decizia favorabila Fondului data de Tribunalul Bucuresti intr-un proces in care un actionar contesta decizia AGA pentru derularea programului de rascumparare. Astfel, sunt sanse ridicate ca pretul sa se consolideze peste pragul psihologic de 0,6 lei si, eventual, o continuare a trendului ascendent", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Fondul Proprietatea a anuntat marti seara ca Tribunalul Bucuresti a respins o cerere de interventie formulata de Ioana Sfiraiala, actionar al FP, si a dispus inregistrarea la Registrul Comertului a hotararii AGA din aprilie 2012 pentru aprobarea rascumpararii unui pachet de actiuni reprezentand aproape 8% din titlurile Fondului.

Alaturi de actiunile Fondului Proprietatea, investitorii au vizat si alte titluri de regula lichide, precum SIF-urile, OMV Petrom, BRD si Banca Transilvania, cu o parte dintre aceste titluri fiind realizate si deal-uri.

Potrivit brokerilor, piata nu a reactionat la datele privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania.

Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, datele provizorii indicand o marginala revizuire in sus a cresterii economice, dupa ce Institutul National de Statistica a anuntat anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.

"Revirimentul la nivelul volumelor resimitit inca din ultima zi a lunii trecute s-a extins si in luna martie, iar interesul la cumparare a ramas destul de ridicat, in special pe blue-chips-uri (actiunile de regula lichide - n.r.). Durata optimismului de pe piata autohtona depinde in mare masura de evolutiile de pe pietele mature, eventualele decorelari putand fi puse pe seama randamentelor atractive ale dividendului pentru anumite companii", a mai spus Avram.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,63% si a incheiat sedinta la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani. Un nivel mai ridicat al indicelui BET-FI a fost inregistrat la 3 mai 2010.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,64%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de marti. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,33%.
Indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,25%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 164,8 milioane lei (37,8 milioane euro), valoare de trei ori peste rulajul de marti, de 56,5 milioane lei (13 milioane euro). Un rulaj mai mare decat cel de miercuri a fost inregistrat in sedinta din 9 noiembrie, cand trei deal-uri cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) au propulsat lichiditatea la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro).

Peste 90% din rulajul de miercuri a fost asigurat de actiunile Fondului Proprietatea (118,2 milioane lei, din care un deal de 99,3 milioane lei) si deal-uri cu titlurile OMV Petrom (25,5 milioane lei), BRD (2 milioane lei), SIF Moldova (1,7 milioane lei) si Banca Transilvania (1,4 milioane lei).

Cel mai probabil actiunile OMV Petrom au fost cumparate de fonduri administrate de Franklin Templeton, avand in vedere ca in ultima perioada acesti investitori au fost cei mai mari cumparatori de titluri OMV Petrom.

Cateva fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton au cumparat luni pachete importante de actiuni reprezentand aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro).

Fondurile Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom inca din luna mai a anului trecut, iar de atunci au preluat aproape 0,65% din titlurile companiei, pentru aproximativ 149 milioane lei (peste 33 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 3,9 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marti, de doar 255.000 de lei.

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 95% de trei deal-uri prin care au fost transferate actiuni reprezentand 5,2% din capitalul social al Electrocarbon, pentru 3,7 milioane lei. Ultimul deal a fost realizat la pretul de 4,45 lei, cu 39% peste cotatia anterioara din piata principala.

Pe piata principala, actiunile Electrocarbon au scazut cu 0,97%, la 3,17 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile burse europene evoluau incert. Pietele de la Londra si Frankfurt avansau cu 0,2% si, respectiv, cu 0,9%, in timp ce bursa de la Paris era in stagnare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri