Bursa a scazut foarte usor, intr-o piata unde rulajul a atins minimul ultimelor sase saptamani, iar actiunile SIF Moldova au coborat cu 1,3% in prima zi dupa care investitorii care cumpara aceste titluri nu mai au dreptul sa participe la AGA in care va fi ales un nou Consiliu de Administratie, scrie Mediafax.
Piata a fluctuat usor inca de la deschidere, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni. Astfel, dupa un debut pe verde, in urmatoarele doua ore bursa a pierdut castigul usor si dupa ora 12:00 a intrat pe scadere. In ultima ora, piata a revenit in imediata apropiere a nivelurilor de vineri, astfel ca la inchidere indicele general al bursei, BET-C, era cu doar 0,12% sub inchiderea sedintei anterioare.

In prima parte a zilei actiunile SIF Moldova (SIF2) au consemnat cea mai vizibila variatie dintre societatile de investitii financiare, coborand cu pana la 2,6%. In ultimele ore de tranzactionare, corectia s-a temperat, iar la inchidere aceste titluri erau in scadere cu 1,29%, la 1,53 lei. Actiunile SIF Moldova au consemnat al patrulea rulaj din piata, de 662.000 de lei.

"Cred ca scaderea pretului nu are legatura cu anuntul de vineri. Pana vineri, cand a fost ultima zi in care se mai puteau cumpara actiuni pentru participarea la AGA, a existat o presiune la cumparare pentru ca se acumulau cat mai multe voturi pentru AGA din 4/5 aprilie. Fiind o AGA cu miza foarte mare, respectiv alegerea unui nou Consiliu de Administratie, pretul actiunii SIF Moldova a crescut consistent in ultimele 10 zile. Luni, prima zi dupa data de referinta, investitorii s-au retras, pentru moment, de la cumparare, iar revenirea lor este asteptata in functie de zvonurile sau informatiile care vor aparea referitoare la valoarea dividendului", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Societatea de investitii a anuntat vineri seara ca trei actionari au solicitat dividende de 124,6 milioane lei, cu 41% peste cele propuse de Consiliul de Administratie al societatii si reprezentand aproape 91% din profitul net inregistrat anul trecut de societatea de investitii financiare.

Consiliul de Administratie al SIF Moldova a mentionat, intr-un comunicat, ca va fi necesara o revizuire a strategiei de gestionare a lichiditatilor necesare pentru programele de investitii si de rascumparare propuse, daca in AGA va fi aprobata distribuirea de dividende ceruta de cei trei actionari.

Administratorii SIF mentionau, totodata, ca un posibil impact va fi si asupra performantelor previzionate ale activelor administrate.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu doar 0,16% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-XT a fost pe scadere cu 0,35%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de titluri, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,57%, iar indicele BET-NG a scazut cu 0,22%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,81% sub nivelul de vineri.

Lichiditatea de luni a semnificativ sub rulajele inregistrate in precedentele cinci sedinte, care au fost cuprinse intre 31 si 165 milioane lei. Lichiditatea zilele precedente a fost sustinuta in principal de deal-uri, dar si de volumele mai mari inregistrate pe actiunile SIF-urilor, ale Fondului Proprietatea, dar si pe alte titluri de regula lichide.

La finalul sedintei, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 98,7 milioane lei (22,7 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de luni a fost inregistrata pe 28 ianuarie, cand operatiunile au insumat numai 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Aproape jumatate din lichiditatea de luni a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 4,5 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,6285 lei, pret in scadere cu 0,63%.

"Este bine venita o perioada de relaxare din punct de vedere a lichiditatii. Problema este sa nu ramana asa si in zilele urmatoare. Ma astept ca, odata cu apropierea datelor de referinta pentru AGA, piata sa cunoasca volume mari de tranzactionare, trendul fiind unul, deocamdata, crescator", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 816.000 de lei, valoare aproape dubla fata de rulajul de vineri, de 457.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu pana la 0,2%, in timp ce piata de la Londra avansa cu 0,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri