Atent si notandu-si intr-un carnetel aproape fiecare principiu al guvernantei corporative, Ionel Bucur, directorul Centralei Nuclear-Electrice (CNE) Cernavoda, spune ca priveste cu interes apropiata listare pe Bursa de la Bucuresti (BVB) a companiei mama - Nuclearelectrica, nefiindu-i teama de cerintele sporite de transparenta de care companiile de stat se feresc in general.
CNE Cernavoda este principala societate din cadrul Nuclearelectrica si singura centrala nucleara din Romania. Din Nuclearelectrica mai face parte si Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti, cea care produce materia prima pentru CNE Cernavoda.

“Nu imi este teama de listarea pe Bursa sau de faptul ca va trebui sa fim transparenti fata de investitori. In proportie de peste 60% respectam deja codul de guvernanta corporativa si regulile de bune practici pe care companiile listate trebuie sa le aplice. Eu personal astept cu interes sa ne listam”, spune seful CNE Cernavoda, prezent saptamana trecuta la o conferinta in cadrul careia s-a vorbit despre guvernanta corporativa si transparenta companiilor cotate pe bursa.

Nuclearelectrica este asteptata sa ajunga pe BVB in primavara acestui an, potrivit declaratiilor facute de ministrul Economiei Varujan Vosganian. Daca s-ar realiza, IPO-ul Nuclearelectrica ar fi primul din ultimii cinci ani din piata romaneasca.

Compania a inregistrat un profit de 95 mil. lei in 2011, cel mai mare din precedentii trei ani, rezultatele pe anul trecut nefiind inca anuntate oficial.

“Nu pot sa dau cifre pentru ca suntem in proces de listare insa rezultatele de anul trecut sunt peste cele din 2011. Totusi, potentialul financiar al centralei este limitat de cantitatea foarte mare de energie pe care suntem obligati sa o vindem la un pret reglementat, situatie care este insa asteptata sa se schimbe in 2013 si in urmatorii ani”, mentioneaza Bucur.

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, cele doua reactoare nucleare operate de CNE Cernavoda asigurand circa 20% din intreaga energie produsa in tara.

Compania se afla intr-o situatie similara Hidroelectrica, care vinde cea mai mare parte a electricitatii produse pe piata reglementata, acolo unde preturile sunt stabilite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut am vandut 70% din energia produsa pe piata reglementata. Cota va fi redusa la 50% in acest an, fapt care fara indoiala va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare. In mod normal profitul pe 2013 ar trebui sa fie peste cel de anul trecut odata cu liberalizarea pietei de energie”, afirma directorul CNE Cernavoda.

Societatea trebuie sa returneze pana in 2024 un credit de 800 mil. euro pe care l-a contractat pentru retehnologizarea reactorului 2. Pana in prezent CNE Cernavoda a platit catre banci circa 300 mil. euro, suma incluzand si dobanzi.

Statul roman incearca de mai multi ani sa majoreze capacitatea de productie a centralei nucleare prin constructia a doua noi reactoare.

La inceputul lui 2013 un consortiu format din firmele Lavalin Nuclear Ontario (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex (Romania) s-au intalnit cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cele doua parti discutand despre formule de impartire a riscului intre stat si investitori.

Din grupul initial de companii implicate in dezvoltarea celor doua reactoare faceau parte si CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez, care ulterior s-au retras din proiect.

Investitia necesara pentru dezvoltarea celor doua reactoare a fost estimata la 6,5 miliarde de euro.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri