Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,36%, intr-o piata unde atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar un deal cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat peste jumatate din lichiditatea de aproape 25 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca de la deschidere, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 10 din cele 79 de companii listate.

"Probabil vom mai asista la unele miscari in apropierea datelor de referinta pentru participarea la AGA de la cele patru SIF-uri unde sunt alegeri pentru Consiliul de Administratie. In plus, linistea din piata este influentata si de situatia de pe pietele externe unde nu sunt miscari prea ample dupa atingerea unor noi maxime absolute. Din pacate Bursa de la Bucuresti este la ani lumina de anul de gratie 2007, cand volumele treceau lejer de 20 milioane euro zilnic, iar indicii bursieri atingeau maximele absolute", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 0,66% peste ziua anterioara, iar indicele BET-XT a fost pe crestere cu 0,6%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de titluri, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,44%, iar indicele BET-NG a crescut cu 0,22%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,49% peste nivelul de la inchiderea sedintei de luni.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 24,8 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat in ziua anterioara, cand piata a atins cel mai redus rulaj din ultimele trei saptamani, de 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro). Totusi, peste jumatate din rulajul de marti a fost asigurat de un deal cu actiuni Fondul Proprietatea, de 12,6 milioane lei (2,9 milioane euro).

"Probabil ca «un merit deosebit» pentru aceste volume este al brokerilor care se gandesc la AGEA de la BVB din aceasta saptamana si nu muncesc suficient si, astfel, urmeaza sa fie «pedepsiti« de catre conducerea BVB prin majorarea tarifelor. Cred ca mai degraba ar trebui sa ne concentram pe o crestere a lichiditatii prin ieftinirea tranzactiilor, nu prin cresterea taxelor. Prin astfel de politici riscam sa ramanem fara investitori la BVB. Atentia ar fi trebuit sa fie atintita asupra aducerii de noi emitenti si de noi produse la BVB, care sa genereze lichiditate si sa atraga noi investitori. Altfel, este posibil ca si putinii investitori ramasi in piata sa se orienteze spre alte piete unde este mult mai ieftin de tranzactionat si este o gama mai mare de titluri", a afirmat Tod.

El spune ca raportat la rulajele de anul trecut, doar primele 10 firme de brokeraj ar fi avantajate de o noua politica de comisioane, in timp ce ceilalti intermediari vor inregistra costuri mai mari si vor risca sa iasa din piata.

"Din pacate, viitorul BVB nu suna prea bine nici pentru brokeri, nici pentru investitori si nici macar pentru angajatii si sefii sai. Masina BVB se indreapta spre un zid", a mai spus Tod.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea si titlurile Bancii Transilvania au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 3,2 milioane lei si, respectiv, de 2,4 milioane lei. Titlurile FP au crescut cu 0,56%, la 0,632 lei, iar actiunile bancii au crescut cu 0,75%, la 1,48 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 290.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de luni, de 817.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri