Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, intr-o piata unde atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni, iar tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) si Transgaz (TGN) au ridicat lichiditatea la 40 milioane lei, scrie Mediafax.

Piata a fluctuat foarte usor inca de la deschiderea sedintei, iar rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar titlurile emise de un sfert din companii listate.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 61% peste rulajul de marti, de 24,8 milioane lei (5,7 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (22,7 milioane lei, din care un deal de 16,6 milioane lei) si titluri Transgaz (3,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,5 milioane lei).

Pe piata principala, actiunile FP au incheiat ziua in crestere cu 0,71%, la 0,6365 lei, iar titlurile Transgaz au urcat cu aproape 3%, la 218 lei.

"Se poate observa o reducere considerabila a rulajelor in ultimele zile, dupa ce saptamana trecuta principalii actori au fost blue-chip-urile si aici sunt usor de identificat cateva dintre elementele care au condus la volume importante. In primul rand actiunea Fondului Proprietatea este una dintre cele mai vizibile pentru investitorii straini si ei au fost cei care au avut resursele sa cumpere volume semnificative, in conditiile in care in piata au existat astfel de cantitati oferite. Este foarte probabil ca interes sa mai fie, insa din pacate piata nu ofera cantitati suficiente la actualele paliere de pret astfel incat volumul sa fie semnificativ", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu numai 0,08% peste nivelul de marti, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a fost in crestere cu 0,11%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,16%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu doar 0,08% sub ziua precedenta.

"Principalul motor pentru evolutia actiunilor SIF-urilor il reprezinta imediata apropiere a adunarilor generale si, cu precadere, a datelor de referinta care permit prezenta la AGA. In cazul SIF-urilor, este relativ usor de prevazut ca majoritatea intereselor cu privire la conducerea acestora vin din partea investitorilor romani. Saptamana trecuta s-a facut un efort financiar considerabil de catre cei interesati sa adune cat mai multe pachete de actiuni, situatie care a determinat o creste rapida a cotatiilor. Odata linistita aceasta «sete», volumele au revenit la nivelurile obisnuite", a mai spus brokerul.

In ultima ora au fost realizate deal-uri cu actiuni SIF Oltenia (2,1 milioane lei), SIF Banat-Crisana (2 milioane lei) si cu titluri SIF Muntenia (480.000 de lei).

"Legat de evolutia pietei in viitor, as putea spune ca majoritatea potentialului general de crestere s-a consumat. Numai evenimente neprevazute si neincluse in preturile actuale ar putea produce surprize", a mai spus Barbulescu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 3 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marti, de doar 290.000 de lei.

Peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost sustinuta de inregistrarea rezultatelor ofertelor de preluare de la firmele Apromat ARAD (1,2 milioane lei) si ICPV Arad (1,3 milioane lei). Ofertele au fost derulate de firma Astra Rail Industries, detinuta indirect de cetateanul german Thomas Manns.

El a cumparat 18,66% din actiunile Aprobat, majorandu-si participatia la 61,15% din capitalul social. In acelasi timp, Manns a cumparat prin oferta 9,84% din titlurile ICPV si a ajuns sa detina 99,18% din actiuni.

Manns a preluat in luna iulie a anului trecut, pentru mai mult de 30 de milioane de euro, productia de vagoane de marfa de la Astra Vagoane, Meva si Romvag, firme care au facut parte din grupul IRS detinut de omul de afaceri Cristian Burci.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri