Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, intr-o piata unde investitorii au fost mai activi la tranzactionarea actiunilor Bancii Transilvania (TLV), astfel ca operatiunile cu aceste titluri au asigurat aproape 28% din lichiditatea de peste 34 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a crescut cu 0,24% in aceasta saptamana, indicele general BET-C reintorcandu-se in imediata apropiere a nivelului de la finele lunii februarie. Astfel, indicele este cu 10,85% peste anul trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni a avansat cu 1,05% in aceasta saptamana, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,83%. In aceasta luna, BET a crescut cu 1,74%, iar BET-FI cu 3,93%.

Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET este pe plus cu 11,72%, iar BET-FI cu 11,15%.

Atentia investitorilor a fost axata si in aceasta saptamana doar pe cateva actiuni lichide, cele mai vizate fiind titlurile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Transgaz, BRD, Banca Transilvania si SIF-uri.

"In ultimele zile se observa interes ridicat pentru anumite actiuni si cred ca acest interes se datoreaza faptului ca pe majoritatea pietelor externe exista un trend pozitiv, iar momentul este prielnic pentru cresterea expunerii pe Romania. Blue-chip-urile (actiunile lichide - n.r.) sunt cautate cu precadere de catre investitori, in timp ce restul pietei este inca neatractiva, inclusiv din cauza lichiditatii reduse. SIF-urile sunt in continuare intr-un moment pozitiv, in special datorita alegerilor care vor avea loc pentru consiliile de administratie si cred ca jocurile pentru putere vor aduce in continuare interes pentru acestea", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Pe piata principala au fost realizate transferuri de 2,1 milioane lei cu actiunile Bancii Transilvania, iar pe segmentul tranzactiilor negociate a fost realizata o operatiune cu 0,26% din titlurile institutiei de credit pentru 7,4 milioane lei. Astfel, titlurile Bancii Transilvania au asigurat aproape 28% din lichiditatea pietei.

Preturile au fost apropiate de ultima cotatie de joi, astfel ca pe piata principala actiunile au crescut cu 0,14%, la 1,47 lei, iar deal-ul a fost realizat la 1,478 lei, cu 0,68% peste sedinta anterioara.

"Ceea ce se cauta in acest moment sunt companiile mari si solide, fara a exista interes deosebit pentru companiile cu capitalizare redusa. Acest trend se mentine de cativa ani, in special datorita riscurilor pietei de capital autohtone", a afirmat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu numai 0,09% sub ziua anterioara, in timp ce indicele BET-NG a fost pe plus cu 0,24%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,59%.

La inchiderea pietei principale, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,32% sub nivelul de joi, iar indicele extins BET-BK a fost cu 0,54% mai jos decat la finalul sedintei precedente. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, iar BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul de joi, de 33,2 milioane lei (7,5 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Bancii Transilvania (9,5 milioane lei, din care un deal de 7,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (8,5 milioane lei), SIF Oltenia (6,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 4,1 milioane lei), SIF Transilvania (3,4 milioane lei) si OMV Petrom (2,7 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei).

Dintre aceste actiuni, cele mai vizibile variatii au fost inregistrate de Fondul Proprietatea si SIF Transilvania. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,32%, la 0,6305 lei, in timp ce actiunile SIF Transilvania au scazut cu 2,01%, la 0,733 lei.

Corectia actiunilor SIF Transilvania a venit in ultima zi in care investitorii au mai putut cumpara aceste titluri pentru a participa la AGA in care vor fi alesi noi administratori si vor fi votate dividendele pe care societatea le va distribui.

"In timpul ramas pana la datele de inregistrare pentru AGA cred ca piata isi va mentine momentul pozitiv deoarece sunt interese destul de mari in joc si nu vad niciun eveniment negativ care ar putea afecta contextul general in care ne aflam. Deocamdata, tot ceea ce se intampla in piata este perceput intr-un mod pozitiv, dar dupa ce se vor epuiza toate evenimentele din perioada imediat urmatoare cred ca vom vedea o scadere a interesului fata de actiuni", a mai spus Necula.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 152.000 de lei, valoare cu 15% peste rulajul de joi, de 132.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri