Zeci de angajati ai Hidroserv Portile de Fier s-au manifestat zgomotos, sambata, la intalnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, nemultumiti ca nu au fost lasati sa participe la discutiile programate cu acesta, in cele din urma fiind lasati sa asiste liderii de sindicat.
Intalnirea programata pentru sambata intre angajatii Hidroelectrica Portile de Fier si administratorul judiciar Remus Borza a fost organizata la sediul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit si zeci de angajati ai Hidroserv Portile de Fier, curiosi sa afle care este soarta locurilor lor de munca, in conditiile in care au fost anuntate disponibilizari la toate cele opt unitati Hidroserv din tara, potrviti Mediafax.

"Suntem Sindicatul Portile de Fier si ni se interzice dreptul legal de a participa la discutii. Domnul Borza a pus angajatii sa nu mi se dea voie sa intru in sala. Am fost amenintat ca nu am voie sa intru in sala", a spus presedintele Sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu.

"Am intrat cu ceilalti colegi si am fost dat afara. Mi-au spus ca nu sunt pe lista. Voiam sa vedem si noi soarta noastra, a tuturor", a declarat un alt barbat care a incercat sa intre in sala unde urma sa aiba loc intalnirea.

"Nu poti sa intri in sala pentru ca totul este regizat si trebuie sa il aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic si sistemul hidro din Romania", a strigat, revoltat, un alt angajat Hidroserv.

In cele din urma, la discutiile cu Remus Borza a fost primit liderul Sindicatului Portile de Fier, ceilalti angajati fiind lasati sa astepte afara, Remus Borza explicand ca intalnirea era programata cu angajatii Hidroelectrica Portile de Fier, si nu cu cei ai Hidroserv.

Dupa mai bine de trei ore de discutii, Remus Borza le-a transmis angajatilor Hidroserv ca "soarta este in mainile dansilor", fiind nevoie de restructurari in conditiile in care vor sa devina o unitate competitiva.

"Trebuie sa inteleaga Hidroservurile ca este momentul sa se restructureze ca sa devina competitivi, pentru ca altminteri o buna parte din lucrarile noastre, de la 1 aprilie, le vom scoate la licitatie si este evident ca Hidroserviurile sau Hidroservul nou nu va avea sanse sa ia lucrari la Hidroelectrica.

Soarta este in mainile dansilor, dar in acelasi timp nu pot accepta ca la Hidroserv Portile de Fier sa am 581 de angajati si la Sucursala Portile de Fier Hidroelectrica sa am 442 de salariati. Hidroelectrica urmareste sa obtina costuri rezonabile, servicii de calitate in niste proceduri transparente. Sa terminam odata cu aceasta politica a incredintarii directe care nu stimuleaza si nu motiveaza contractorii sau prestatorii de servicii", a afirmat Borza.

Remus Borza a mai explicat ca bugetul acordat de Hidroelectrica pentru mentenanta oferita de Hidroserv Portile de Fier este de 35 de milioane de lei, in timp ce cheltuielile bugetate de Hidroserv se ridica la 72 de milioane de lei, iar diferenta trebuie acoperita din alte contracte.

"Mira-m-as ca de la 35 de milioane de lei si pana la 72 milioane de lei va contracta alte lucrari cata vreme timp de zece ani unicul beneficiar al Hidroserv Portile de Fier a fost Hidroelectrica. Asta este similar pentru toate Hidroservurile, ponderea cifrei de afaceri a fost intre 99 si 100% si iarasi este inacceptabil mai ales la Hidroserv Portile de Fier ca cheltuiala cu salariatii sa reprezinte 60% din total cifra de afaceri", a spus Borza.

Administratorul judiciar a explicat ca in cele 16 agregate de la Hidroelectrica Portile de Fier I si II s-au investit 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, iar cu cat cheltuiala cu retehnologizarea creste, cu atat ar trebui sa scada cheltuiala cu mentenanta, de care se ocupa Hidroserv Portile de Fier, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Hidroserv Portile de Fier a primit doar 35 de milioane de lei pentru mentenanta.

"Cele 16 agresate retehnologizate si care ne-au costat o caciula de bani inseamna ca efect al retehnologizarii o dependenta mult mai mica, spre 0 in primii ani, pe servicii de mentenanta", a mai spus Borza.

In final, administratorul judiciar al Hidroelectrica a aratat ca, pentru a rezista, cele opt unitati Hidroserv din tara trebuie sa fuzioneze intr-unul singur, sa reduca personalul de la 2.500 de angajati la 1.800 si sa-si extinda obiectul de activitate la lucrari de o complexitate mai mare, sa intre pe partea de constructii hidrotehnice care in mod traditional se duceau in ultimii 20 de ani catre Hidroconstructia sau Constructii Hidrotehnice Iasi, sa preia si lucrari de montaj echipamente care in ultimii ani erau executate de Energomontaj, sa intre pe partea de automatizari care sunt facute de Romelectro, sa intre si pe faza de proiectare si studii de prefezabilitate.

"Nimeni nu are interes ca Hidroserv sa dispara. Hidroelectrica are nevoie de o societate specializata in astfel de servicii, de mentenanta si de lucrari colective, dar dimensionata corect. Deci nu la 2.500, ci la 1.800, maximum la 2.000 de salariati si cu un management unitar. (...) Le creez premize, oportunitati, pe de o parte, de a creste cifra de afaceri, de a o dubla cu conditia ca ei sa manifeste vointa si dorinta de a munci. Vorba aia: Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in straita. Nimeni nu vrea sa decimeze cele opt Hidroservuri. Le dam cate o felie importanta de tort din lucrari pe care in mod traditional le executam cu tertii si de ce nu le-am executa cu propria noastra societate de mentenanta la care suntem unic actionar", a conchis Borza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri